Ostatnio wersetem piosenki, który najbardziej za mną "chodzi", są słowa Meli Koteluk.
"Nie damy się zaślepiać pozorami szczęścia
Wystarczy, że przypominamy sobie kim jesteśmy".
❤
Dużo się teraz dzieje.
***
***
Podaję przepis na pyszne maślane babeczki z truskawkami, których cudowny zapach podczas pieczenia wypełni każdy metr sześcienny Waszego domu.
Możecie użyć innych owoców, serdecznie polecam!
Możecie użyć innych owoców, serdecznie polecam!
Składniki na 10 dużych babeczek
65g masła
120g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
220g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g jogurt naturalnego
200g truskawek pokrojonych w kostkę
cukier puder do oprószenia
65g masła
120g cukru drobnego
opakowanie cukru waniliowego
2 jajka
220g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
150g jogurt naturalnego
200g truskawek pokrojonych w kostkę
cukier puder do oprószenia
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem drobnym i waniliowym tak długo, aż powstanie jasna, puszysta masa. Dodawać jajka, ciągle miksując. Suche składniki przesiać i dodawać do masy maślanej w trzech turach na zmianę
z jogurtem, mieszając szpatułką, do dokładnego połączenia składników.
z jogurtem, mieszając szpatułką, do dokładnego połączenia składników.
2. 10 twardych papilotek (lub miękkich-wtedy na blasze do muffin) wypełnić ciastem do 1/4, powciskać truskawki, dopełnić ciastem do 1/2 wysokości papilotki, dodać trochę truskawek, posypać cukrem waniliowym lub białym. Piec w temperaturze 165ºC przez 30-35 minut,
do tzw "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić na kracie, posypać cukrem pudrem przez
małe sitko.
do tzw "suchego patyczka". Wyjąć, wystudzić na kracie, posypać cukrem pudrem przez
małe sitko.
Smacznego!
Truskawki rządzą w każdych wypiekach obecnie:) Fajne te babeczki:)
OdpowiedzUsuń