Ta babka to mój faworyt zeszłorocznych wypieków Wielkanocnych!
Nie należy do tradycyjnych przepisów takich jak
baba drożdżowa, cytrynowa czy waniliowa.
Przypomina raczej brownie lub puszyste amerykańskie cupcakes.
Miękka, wilgotna, z rozpływającymi się w ustach kawałkami
gorzkiej czekolady i najlepszą na świecie,
klasyczną polewą z czekolady i masła
(wg mojego bliskiego miłośnika czekolady
jest ona naprawdę najlepsza, więc nie kłamię :D).
Cóż tu się więcej rozpisywać.
Z całego serca polecam Wam upiec tę babkę na Wielkanoc!
Ja to zrobię na pewno
(chociaż przepisy powtarzam baaardzo rzadko :P).
Nie należy do tradycyjnych przepisów takich jak
baba drożdżowa, cytrynowa czy waniliowa.
Przypomina raczej brownie lub puszyste amerykańskie cupcakes.
Miękka, wilgotna, z rozpływającymi się w ustach kawałkami
gorzkiej czekolady i najlepszą na świecie,
klasyczną polewą z czekolady i masła
(wg mojego bliskiego miłośnika czekolady
jest ona naprawdę najlepsza, więc nie kłamię :D).
Cóż tu się więcej rozpisywać.
Z całego serca polecam Wam upiec tę babkę na Wielkanoc!
Ja to zrobię na pewno
(chociaż przepisy powtarzam baaardzo rzadko :P).
Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
150g masła
1 szklanka brązowego cukru
3 duże jajka
400g kwaśnej śmietany 18%
100g drobno posiekanej czekolady gorzkiej
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy zbożowej lub 1 łyżeczka espresso w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
40g masła
100g gorzkiej czekolady
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
150g masła
1 szklanka brązowego cukru
3 duże jajka
400g kwaśnej śmietany 18%
100g drobno posiekanej czekolady gorzkiej
1/2 szklanki kakao
2 łyżeczki kawy zbożowej lub 1 łyżeczka espresso w proszku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa czekoladowa:
40g masła
100g gorzkiej czekolady
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową (inaczej uzyskamy zakalec). Suche składniki przesiać i odłożyć. Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę, dodawać jajka kolejno jedno po drugim ciągle miksując. Dodawać w trzech turach na zmianę: śmietanę i suche składniki delikatnie mieszając szpatułką tylko do połączenia. Dodać posiekaną czekoladę, lekko wymieszać.
2. Formę na babkę wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Przełożyć ciasto-powinno sięgać do 3/4 formy. Piec w temperaturze 160˚przez 60 minut, lub dłużej (sprawdzamy próbą "suchego patyczka"). Wyjąć, wystudzić.
3. Wykonanie polewy: masło podgrzać do rozpuszczenia w rondelku, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, energicznie wymieszać do uzyskania gładkiej polewy. Udekorować babkę, można również użyć czekoladowych jajek, które dodadzą wielkanocnego charakteru.
Smacznego! :-)
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej
"Moje Wypieki i Desery-na każdą okazję".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz