Nieplanowana, jedna z największych moich
improwizacji w kuchni ostatnich czasów.
Suma pomysłów które wpadały do mojej głowy z sekundy na sekundę.
Wszystko z nastawieniem na wiosnę,
którą z utęsknieniem oczekuję oraz z chęcią stworzenia nietypowego ciasta :-)
Tak powstał dzisiejszy przepis,
czyli ciasto czekoladowe z galaretką jagodową,
musem z białej czekolady i malin, a wszystko w oprawie
kuli oblanej białą czekoladą i posypanej kokosem.
Brzmi ciekawie? Dodam, że ciasto nie jest trudne,
jednak potrzeba czasu do stężenia poszczególnych warstw.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem oraz…
…kolejną serią zdjęć przepięknych, unikatowych
sukienek marki meLove,
tym razem w bardziej wiosennej odsłonie ! Widzieliście już nowe projekty i pomysły Autorki? Serdecznie zapraszam na facebookowy fanpage i sklep internetowy, który znajdziecie pod tym adresem LINK. Tam jeszcze więcej informacji i zdjęć tych małych dzieł sztuki :). Z całego serca polecam!
tym razem w bardziej wiosennej odsłonie ! Widzieliście już nowe projekty i pomysły Autorki? Serdecznie zapraszam na facebookowy fanpage i sklep internetowy, który znajdziecie pod tym adresem LINK. Tam jeszcze więcej informacji i zdjęć tych małych dzieł sztuki :). Z całego serca polecam!
Składniki na
ciasto czekoladowe:
1 duże jajko
1 żółtko
50ml mleka
30ml oleju
50g brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g mąki
20g kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
50ml mleka
30ml oleju
50g brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g mąki
20g kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na mus
czekoladowo-malinowy
120g malin
łyżka cukru
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżeczce chłodnej wody
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżeczce wrzątku
sok z ½ cytryny
150ml śmietanki 30%
50g białej czekolady
120g malin
łyżka cukru
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżeczce chłodnej wody
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżeczce wrzątku
sok z ½ cytryny
150ml śmietanki 30%
50g białej czekolady
Dodatkowo:
½ opakowania galaretki jagodowej
50g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
wiórki kokosowe
½ opakowania galaretki jagodowej
50g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
wiórki kokosowe
1.
Najlepiej dzień wcześniej: galaretkę rozpuścić w
150ml wrzątku, foremkę lub miskę o średnicy
11cm wyłożyć folią spożywczą, wlać galaretkę i wstawić do lodówki, do
całkowitego stężenia.
2.
Przygotować ciasto czekoladowe: jajko, żółtko,
mleko, olej, cukier roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki, wcześniej przesiane.
Wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub miski żaroodpornej o średnicy
11cm. Piec w temperaturze 170˚C przez 30-40 min, lub do „suchego patyczka”.
Wyjąć, wystudzić, przekroić ostrym nożem na 3 blaty.
3.
Przygotowanie musu: maliny wymieszać z cukrem,
umieścić w rondelku i na małym gazie doprowadzić do wrzenia. Dodać zawiesinę mąki ziemniaczanej,
energicznie mieszając, zdjąć z gazu. Do „kisielu” wrzucić napęczniałą żelatynę,
wymieszać, przetrzeć przez sitko (nie potrzebujemy pestek), schłodzić do temperatury
pokojowej. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Białą czekoladę
rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko przestudzić. Aby połączyć składniki:
najpierw dodać łyżkę ubitej śmietanki do malin, dokładnie wymieszać, tak samo z
czekoladą. Wtedy dopiero dodać całość dodatków i wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania
idealnie gładkiego kremu.
4.
Miskę o średnicy 11cm wyłożyć dokładnie folią
spożywczą (tak, by z każdej strony wystawała folia, by łatwiej było wyjąć
później już gotowe ciasto). Kładziemy kolejno: 1/3 musu, ciasto, mus, ciasto,
mus, galaretkę, ciasto (lub w dowolnej kolejności :D). Warstwy docisnąć, by dobrze się połączyły.
Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (minimum 4h).
5.
Przygotować polewę: śmietankę zagrzać w
garnuszku, wrzucić połamaną czekoladę, chwilę poczekać i wymieszać, do
uzyskania gładkiego sosu. Lekko przestudzić (polewa nie może być za ciepła, bo
rozpuści nam mus w cieście). Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, ułożyć
na talerzu lub paterze, polać polewą i posypać kokosem. Schłodzić, by powstała
czekoladowo-kokosowa skorupka :).
Smacznego! :-)
Wygląda baardzo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń