No to zaczęło się , nareszcie
ferie.
Szczerze mówiąc, pierwszy raz w życiu
nie odliczałam każdej sekundy do ich rozpoczęcia.
Nie pozwolił mi na to ogrom zajęć,
obowiązków i wydarzeń, który przyspieszył tempo
mojego zegara tysiąckrotnie. Z jednej strony to cieszy,
a z innej przeraża, bo w końcu to rok podczas którego
podjęte przez nas decyzje naszkicują naszą przyszłość.
Myślę, że większość moich znajomych się zgodzi z tym stwierdzeniem. :-)
Szczerze mówiąc, pierwszy raz w życiu
nie odliczałam każdej sekundy do ich rozpoczęcia.
Nie pozwolił mi na to ogrom zajęć,
obowiązków i wydarzeń, który przyspieszył tempo
mojego zegara tysiąckrotnie. Z jednej strony to cieszy,
a z innej przeraża, bo w końcu to rok podczas którego
podjęte przez nas decyzje naszkicują naszą przyszłość.
Myślę, że większość moich znajomych się zgodzi z tym stwierdzeniem. :-)
***
Moi Drodzy, podaję
przepis na szybkie, pięknie pachnące i pyszne jogurtowe ciasto cytrynowe z
jabłkami i żurawiną, które możecie przygotować o każdej porze roku, każdej
porze dnia i nocy, a w dodatku nie potrzebujecie do niego specjalnie
wychodzić z domu do sklepu, no i nawet nie potrzebujecie miksera.
Więc jeśli tylko macie na nie smak, upieczcie i dajcie znać czy smakowało.
wychodzić z domu do sklepu, no i nawet nie potrzebujecie miksera.
Więc jeśli tylko macie na nie smak, upieczcie i dajcie znać czy smakowało.
Składniki:
1 szklanka mąki
200g jogurtu greckiego
1/3 szklanki cukru
60ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka otarta z sparzonej, wyszorowanej cytryny
Dodatkowo:
150-200g jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
garść suszonej żurawiny
1 szklanka mąki
200g jogurtu greckiego
1/3 szklanki cukru
60ml oleju
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1 cytryny i skórka otarta z sparzonej, wyszorowanej cytryny
Dodatkowo:
150-200g jabłka (obrane i pokrojone na małe kawałki)
garść suszonej żurawiny
1.
Suche składniki przesiać i odłożyć. Jajko,
cukier, olej, sok i skórkę z cytryny i jogurt wymieszać widelcem. Dosypać suche
składniki i wymieszać.
2.
Do żurawiny dodać łyżeczkę mąki i wymieszać.
Jabłka zagrzać w garnku na małym gazie, gotować do momentu, aż rozmiękną, wystudzić.
Wszystkie dodatki wymieszać ze składnikami na ciasto.
3.
Formę o średnicy 19cm wyłożyć papierem do
pieczenia, wlać ciasto. Piec w temperaturze 180˚C przez 30-40minut, lub do tzw.
„suchego patyczka”. Wyjąć i wystudzić.
Smacznego! :)
Uwielbiam twoje przepisy , najbardziej inspirujący blog ❤️
OdpowiedzUsuńDenis <3 obiecałeś i jesteś! :-) Dziękuję!
UsuńMam wielką ochotę na takie ciasto:) Zapisuję przepis i pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuńPrzemiło mi :) jak już go spróbujesz, daj znać jak wyszło :) Pozdrawiam!
Usuń