Uwielbiam wszystko, co jest związane z kawą.
To jeden z moich ulubionych smaków! :-)
W kwestii kawy wybieram klasykę.
Najczęściej piję czarną, lecz również przepadam
za białą, gęstą chmurką piany ubitą z mleka.
Kawa to jedna z najlepszych przyjemności w ciągu dnia pracy,
a urocze babeczki, które dziś przedstawiam mogą jej towarzyszyć.
Dwie warstwy ciasta: białe i czarne, czapa bitej śmietany
oprószona kakao to pomysł na efektowny, łatwy,
a przede wszystkim smaczny deser.
Spróbujcie je zrobić w domu i dajcie znać jak wyszły :-)
To jeden z moich ulubionych smaków! :-)
W kwestii kawy wybieram klasykę.
Najczęściej piję czarną, lecz również przepadam
za białą, gęstą chmurką piany ubitą z mleka.
Kawa to jedna z najlepszych przyjemności w ciągu dnia pracy,
a urocze babeczki, które dziś przedstawiam mogą jej towarzyszyć.
Dwie warstwy ciasta: białe i czarne, czapa bitej śmietany
oprószona kakao to pomysł na efektowny, łatwy,
a przede wszystkim smaczny deser.
Spróbujcie je zrobić w domu i dajcie znać jak wyszły :-)
Składniki na 7 babeczek:
150 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
2 łyżki mleka
120 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
150 g masła
150 g mąki pszennej tortowej
2 duże jajka
2 łyżki mleka
120 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej (w proszku)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem:
300 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
kakao do oprószenia babeczek
300 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka cukru pudru
kakao do oprószenia babeczek
1. Wszystkie składniki na ciasto
powinny być w temperaturze pokojowej. Suche składniki
na babeczki przesiać i odłożyć. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać jajka, ciągle miksując. Dodać suche składniki, mleko, ekstrakt waniliowy i wymieszać za pomocą szpatułki.
na babeczki przesiać i odłożyć. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą masę. Następnie dodawać jajka, ciągle miksując. Dodać suche składniki, mleko, ekstrakt waniliowy i wymieszać za pomocą szpatułki.
2. Ciasto podzielić na 2 części, do
jednej dodać kawę i wymieszać. Papilotki wypełnić najpierw do 1/3 ciastem
ciemnym, później nałożyć ciasto białe (wystarczy wypełnić je do 1/3 wysokości,
bo po upieczeniu urosną). Piec w temperaturze 170˚C przez 20-25 minut,
lub do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić.
lub do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić.
3. Składniki na krem powinny być mocno
schłodzone. Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone, ekstrakt, cukier i
zmiksować.
4. Chłodne babeczki udekorować kremem
za pomocą worka cukierniczego
(u mnie Wilton, tylka 1M). Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
(u mnie Wilton, tylka 1M). Oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego! :-)
"Moje wypieki i desery-na każdą okazję".
Mniam! Babeczki wyglądają bardzo apetycznie :) Ja też uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie życia bez niej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! Pozdrawiam :-)
UsuńJa za kawą jakoś szczególnie nie szaleję, ale te babeczki tak kuszą...cudowności! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :) Jeśli nie lubisz kawy, myślę, że z powodzeniem możesz wykorzystać kakao :)
UsuńAle pyszota :D Narobiłaś mi ochoty na coś... pysznego !
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://nackany-zeszycik.blogspot.com/
Cieszę się, że inspiruję :D Dziękuję za komentarz i odwiedziny :)
Usuń