sobota, 26 listopada 2016

Kruche czekoladowe serca




Pyszne, szybkie i łatwe
kruche ciasteczka czekoladowe.
Można je dowolnie udekorować: na przykład roztopioną czekoladą,
czy lukrem-wtedy będą przypominać bożonarodzeniowe pierniczki.
Jeśli macie troszkę czasu i chęci wypróbujcie tego przepisu
-składniki na pewno znajdziecie w szafkach kuchennych  :)



Składniki
300g mąki pszennej tortowej
100g cukru pudru
szczypta soli
30g kakao gorzkiego
1 jajko
200g zimnego masła

polewa:
50g czekolady gorzkiej


1.       Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, a później szybko wyrobić
na plastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2.       Po schłodzeniu ciasto ułożyć na oprószonym mąką blacie, rozwałkować na grubość
ok. 3-5mm i wycinać serduszka. Przekładać na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
3.       Piec 12 minut w temperaturze 175˚C. Wystudzić na kracie.
4.       Zimne ciasteczka udekorować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Poczekać aż zastygnie. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.



Smacznego! :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz