Pyszne, szybkie i łatwe
kruche ciasteczka czekoladowe.
Można je dowolnie udekorować: na przykład roztopioną czekoladą,
czy lukrem-wtedy będą przypominać bożonarodzeniowe pierniczki.
Jeśli macie troszkę czasu i chęci wypróbujcie tego przepisu
-składniki na pewno znajdziecie w szafkach kuchennych :)
kruche ciasteczka czekoladowe.
Można je dowolnie udekorować: na przykład roztopioną czekoladą,
czy lukrem-wtedy będą przypominać bożonarodzeniowe pierniczki.
Jeśli macie troszkę czasu i chęci wypróbujcie tego przepisu
-składniki na pewno znajdziecie w szafkach kuchennych :)
Składniki
300g mąki pszennej tortowej
100g cukru pudru
szczypta soli
30g kakao gorzkiego
1 jajko
200g zimnego masła
polewa:
50g czekolady gorzkiej
300g mąki pszennej tortowej
100g cukru pudru
szczypta soli
30g kakao gorzkiego
1 jajko
200g zimnego masła
polewa:
50g czekolady gorzkiej
1.
Wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać
nożem, a później szybko wyrobić
na plastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
na plastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
2.
Po schłodzeniu ciasto ułożyć na oprószonym mąką
blacie, rozwałkować na grubość
ok. 3-5mm i wycinać serduszka. Przekładać na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
ok. 3-5mm i wycinać serduszka. Przekładać na wyłożonej blaszce papierem do pieczenia.
3.
Piec 12 minut w temperaturze 175˚C. Wystudzić na
kracie.
4.
Zimne ciasteczka udekorować roztopioną w kąpieli
wodnej czekoladą.
Poczekać aż zastygnie. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Poczekać aż zastygnie. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz