Tak bardzo się cieszę, że znowu przyszła wiosna
-wystarczy spojrzeć przez okno a nasze oczy odpoczywają soczystą zielenią.
Skóra odpocznie od grubych ubrań i ciężkich butów.
Zacznie oddychać, zmieniać kolor i być pamiątką po tych słonecznych ciepłych dniach
o których przypomnimy sobie w grudniu.
Takie dni najchętniej spędzam czas na zewnątrz.
Wybieram spacer zamiast autobusu
(mimo wysokich butów i dość ciężkich zakupów).
Czuję zapach powietrza po burzy.
I moje nieuzasadnione zdziwienie dlaczego jest taka długa kolejka po lody.
Wiem, tylko nieliczni, jak na przykład ja,
przymarzają sobie język jedząc lody na Rynku zimą gdy jest -20˚C.
Tort, który przygotowałam do Dziadka przemiłej Basi-z okazji jego 87 urodzin.
Podstawę stanowi mój ulubiony przepis z MW, tzw. "biszkopt
rzucany", w środku frużelina z truskawek, krem na bazie śmietanki i serka
mascarpone, z zewnątrz krem maślany z którego utworzyłam efekt "s'mores
ombre" oraz polewa-ganache z białej czekolady. Mam nadzieję, że tym opisem
zachęciłam Was do dalszego przeczytania przepisu i być może przygotowania
takiego tortu. Polecam :)
***
❤" Strawberry Fields Forever "❤
***
Składniki:
biszkopt o średnicy 18 cm
3 jajka
75g drobnego cukru do wypieków
70g mąki pszennej
25g skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
3 jajka
75g drobnego cukru do wypieków
70g mąki pszennej
25g skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
krem śmietankowy
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
łyżka ekstraktu z wanilii
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
łyżka ekstraktu z wanilii
krem maślany
3 białka
150g cukru
340g masła
łyżka ekstraktu z wanilii
czerwony barwnik spożywczy
frużelina truskawkowa
250g truskawek (świeże lub mrożone)
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
łyżeczka skrobi ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie zimnej wody
ganache z białej czekolady
40ml śmietanki 30%
40g białej czekolady
40ml śmietanki 30%
40g białej czekolady
1.
Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno
wcześniej dodając szczyptę soli. Dodawać cukier drobny, łyżka po łyżce, ciągle
miksując. Należy to robić bardzo powoli i dokładnie miksować po każdej dodanej
łyżce cukru, by się całkowicie rozpuścił i uzyskać sztywną, białą masę.
Następnie dodajemy żółtka, również kolejno po każdym zmiksować. Dwa rodzaje mąk
wymieszać, przesiać i w dwóch turach dodać do masy jajecznej, delikatnie mieszając
rózgą kuchenną lub szpatułką (nie mikserem!). Dno tortownicy wyłożyć papierem
do pieczenia. Boki też można, ale nie jest to konieczne. Ciasto przełożyć do
formy, dokładnie rozłożyć, by było równe i piec w temperaturze 170˚C przez 35
minut. Wyjąć z pieca, zrzucić w formie z wysokości bioder, włożyć do
wyłączonego pieca ponownie i wystudzić. Zimni biszkopt przeciąć na 3 blaty.
2.
Frużelina truskawkowa: owoce zasypać cukrem, dodać sok
z cytryny. Zagotować na średniej mocy palnika, aż zaczną się pienić. Dodać
zawiesinę skrobi, wymieszać. Wcześniej namoczoną żelatynę dodać do frużeliny.
Wymieszać, wystudzić.
3.
Krem śmietankowy: wszystkie składniki powinny być
schłodzone. Zmiksować na gęsty, sztywny krem.
4.
Krem maślany: białka wymieszać z cukrem, umieścić w szklanej
miseczce i w kąpieli wodnej podgrzewać ciągle mieszając rózgą cukierniczą, aż
temperatura mieszaniny osiągnie 60˚C. Wtedy należy ją 10 minut miksować aż
uzyskamy białą, sztywną bezę włoską. Dodajemy miękkie masło, ekstrakt z
wanilii. Krem podzielić na 3 części. Do jednej dodajemy więcej, do drugiej
mniej czerwonego barwnika. Do trzeciej można dodać biały barwnik.
5.
Ganache: śmietankę zagotować w garnuszku, zdjąć z
palnika. Dodać połamane kostki czekolady. Wymieszać, schłodzić.
6.
Przygotowanie tortu: do rantu włożyć pierwszy blat.
Posmarować frużeliną, dodać krem śmietankowy. Czynność powtórzyć. Jeśli
pozostał krem, to obłożyć nim tort. Schłodzić godzinę. Wtedy dekorujemy tort
kremem maślanym o temperaturze pokojowej. Pierwsze nakładamy krem biały,
szpatułką gładzimy tort. Później robimy „kleksy” z kremów o różnych odcieniach
czerwieni, gładzimy. Wykonujemy tę czynność aż uzyskamy pożądany efekt. Wierzch
polać schłodzonym, płynnym ganache. Ja ponadto użyłam maczku truskawkowego i
truskawek nabitych na patyczki, aby były bardziej stabilne. Tort przed podaniem
musi być dobrze schłodzony.
Smacznego! :)
Przepiękny ale mam nadzieję, że ten mały kocurek nie popsuł tego dzieła :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Spokojnie, słodycze nie są w jej guście, woli mięsko ;)
Usuń