środa, 17 maja 2017

Babeczki czekoladowe z maślanym kremem czekoladowym i fotoblog z ostatnich czterech miesięcy





 
Po czteromiesięcznej przerwie pełnej wyzwań i pracy wracam do blogowania :)
Dzisiaj chciałabym przedstawić ostatnie 4 miesiące w postaci fotobloga,
a przepis na przepyszne babeczki czekoladowe z nutą espresso i kremem maślanym znajduje się poniżej.
Zapraszam do oglądania! :)


Styczeń
Odbyła się sesja marki MeLove-pięknych sukienek zarówno ślubnych,
jak i okolicznościowych i na co dzień-projektowanych przez Natalię.
Zdjęcia są autorstwa Magdaleny Tarach.
Podczas tej sesji jednym z rekwizytów był rustykalny tort cytrynowy,
który przygotowałam.






Luty

Z okazji Walentynek przygotowałam tiramisu, o którym pisałam Wam na Instagramie.
Pod koniec miesiąca przygotowałam piętrowy tort truskawkowy
z okazji 20 urodzin dla Natalii.
Moją pracę sfotografowała Kasia Kmiotek ,
której serdecznie dziękuję za tak życzliwe odwiedziny :) .










Marzec

Tego miesiąca przygotowałam mojej Mamie na przyjęcie z okazji imienin stolik słodyczy na którym znalazły się babeczki czekoladowe, porzeczkowe, sernik Speculoos, charlotte korzenno-porzeczkowa, sernik cytrynowy z musem i torcik malina-słony karmel.
Ta zastawa była również elementem do zdjęć dla MeLove-dwóch uroczych, białych, koronkowych sukienek.
W dodatku przygotowałam tort dla młodszej siostry Karoliny :)









Kwiecień

Kwiecień rozpoczęłam fantastycznym nastrojem podczas przygotowań do imprezy Before Silesia Fashion Day, na której jedną z atrakcji był stolik ze słodyczami i  bukietami kwiatów, który zaprezentował moje umiejętności. Znalazł się tu: 3-piętrowy tort czekoladowo-malinowy, rustykalny tort waniliowo-mascarpone, babeczki czekoladowe, cytrynowe, sernik Rocher i sernik cytrynowy.

Dziękuję za wsparcie wszystkich Przyjaciołom, dzięki którym mogłam zrealizować swój pomysł. <3

Wielkanoc uczciliśmy jednymi z moich ulubionych sercznikami z crème brûlée.
A moje 20 urodziny niespodzianką przyjaciół, znajomych, rodziny.
Ten dzień polegał na rysowaniu uśmiechu na twarzy innych i odzwierciedlania go podczas rozdawania babeczek przepisu mojej inspiracji-Lindy Lomelino.
No i w dodatku kolejne marzenie się spełniło, czyli wypełniłam swój parapet kwiatami :D

Dziękuję Wam <3


















Babeczki czekoladowe z maślanym kremem czekoladowym (12 sztuk)
75g masła
1 jajko
50ml mocnego espresso
220g mąki pszennej tortowej
65g kakao gorzkiego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180g cukru
1 szklanka mleka 3,2%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Krem:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
300g masła
90g cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii


1.       Masło roztopić, dodać wanilię, kawę, przestudzić. Suche składniki przesiać.
Jajko  ubić na pianę (nie musi być sztywna) razem z mlekiem. Wszystkie składniki połączyć, krótko zmiksować tylko do połączenia składników.
2.       Piekarnik rozgrzać do 175˚C. Blachę na muffiny wypełnić papilotkami. Nałożyć do 2/3 wysokości ciastem. Piec 17-20 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić.
3.       Wykonanie kremu: masło utrzeć mikserem na puszystą i jasną masę razem z cukrem i solą. Wcześniej dwa rodzaje czekolad połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, lub delikatnie w mikrofalówce i ostudzić. Ostudzone, lecz płynne nadal czekolady zmiksować
z masłem. Można lekko schłodzić przed dekorowaniem, by ułatwić sobie pracę rękawem cukierniczym. Dekorujemy wcześniej schłodzone babeczki.

Smacznego! :)






Inspiracja: Linda Lomelino




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz