Pyszny i elegancki sernik na spotkanie z rodziną,
znajomymi, czy po prostu w gronie najbliższych.
Jego konsystencja jest idealna, mazista i kremowa.
Wszystko w oprawie inspirowanej znaną śliwką nałęczowską.
Pochodzi z cudownej książki „Moje Wypieki - wielki powrót”,
jednak ja go odrobinę zmodyfikowałam na swoją potrzebę.
To kolejny deser, który trafia do moich ulubionych,
mam nadzieję, że Waszych też ;-)
Składniki:
Spód:
210g ciastek pełnoziarnistych (ja użyłam "Bonitki" z Biedronki)
35g roztopionego masła
Masa serowa:
500g twarogu półtłustego zmielonego trzykrotnie
250g serka mascarpone
3 duże jajka
175g cukru drobnego
130g gorzkiej czekolady, roztopionej i przestudzonej
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki rumu
100g śliwek kalifornijskich, pokrojonych na grubsze kawałki
Polewa czekoladowa:
50ml śmietanki kremówki 30%
50g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
6 śliwek w czekoladzie pokrojonych na grubsze plasterki
Wszystkie składniki powinni
być w temperaturze pokojowej - to ważne, dzięki temu sernik wyjdzie idealnie
równy.
1.
Ciastka i masło zmiksować na masę o konsystencji
mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
wysypać ciasteczka i wyrównać. Schłodzić.
2.
Wszystkie składniki na sernik oprócz czekolady i
śliwek krótko zmiksować, tylko do połączenia składników, bez napowietrzania
masy. Dodać czekoladę i zmiksować. Dodać suszone śliwki i wymieszać.
3.
Przelać do przygotowanej tortownicy, piec w
temperaturze 150˚C przez 40-60 minut (po dotknięciu palcem cała powierzchnia
sernika powinna być ścięta). Wyjąć, wystudzić, schłodzić.
4.
Aby przygotować polewę należy zagotować
śmietankę w garnuszku, dodać czekoladę, pozostawić na chwilę i wymieszać powstania
gładkiego sosu. Udekorować sernik polewą i pokrojonymi śliwkami w czekoladzie. Kroić
po minimalnym 12 godzinnym schłodzeniu w lodówce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej „Moje
Wypieki - wielki powrót”.
mniam, obłędny sernik!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
OdpowiedzUsuńMusi być obłędny, zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńTo prawda, jest wspaniały. Jeżeli go zrobisz-daj znać jak smakował :)
UsuńPozdrawiam.