piątek, 6 listopada 2015

Sernik-ciasteczka-czekolada-porzeczki!




Sernik w wersji „all inclusive”,
czyli synteza przeróżnych słodkości, które uwielbiamy.
Ponadto jest wspomnieniem lata,
(podczas którego w dzień zbierałam, a w nocy mroziłam porzeczki)
 i wstępem do chłodnych dni, gdy czekolada smakuje nam jeszcze bardziej.
Sam sernik jest jednym z cudowniejszych deserów,
a wykończenie bezami podkreśla jego wyjątkowość i rozpustę :D
W ten sposób wymyśliłam tort urodzinowy dla Julki-bez biszkoptu i kremu,
ale za to z ciasteczkami i domową galaretką.
Teraz nic mi nie pozostało, jak tylko zachęcić Was do puszczenia swej wodzy fantazji
 i zrobieniu swojego super-sernika.
Wykorzystajcie ulubioną galaretkę, ciastka, owoce i dodatki :)
Dlaczego się ograniczać? Miłego weekendu ;)



Spód:
200g ciasteczek Oreo, Neo lub „Pyszałki” z Biedronki
40g masła


Masa serowa:
550g twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
150ml śmietanki 30%
125g cukru
2 żółtka
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego-proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki

Galaretka:
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzącej wody


Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


1.       Składniki na spód zmiksować na konsystencję mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 19cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć masą spód i boki ugniatając np. łyżką. Schłodzić w lodówce.
2.       Składniki na sernik krótko zmiksować, tylko do połączenia, nie napowietrzać masy. Przelać do tortownicy. Z zewnątrz formę szczelnie owinąć folią aluminiową, zaczepiając ją dokładnie o góry ścianek formy.
3.       Piekarnik nagrzać do 150˚C. To większej, prostokątnej formy włożyć tortownicę i nalać do połowy jej wysokości wrzącej wody-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu po upieczeniu będzie równy jak stół. Piec przez 40-45 minut, aż po dotknięciu palcem na środku będzie ścięty.
4.       Wyłączyć piekarnik, usunąć kąpiel wodną, pozostawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki.
5.       Przygotować galaretkę: owoce zasypać cukrem, gotować aż zaczną bulgotać i pienić się. Wlać zawiesinę mąki ziemniaczanej ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko, ostudzić. Wylać na sernik.
6.       Sernik przed podaniem należy schłodzić minimum 12 godzin. Można udekorować bezami, świeżymi owocami itp.

Smacznego!







5 komentarzy: