Sernik w wersji „all inclusive”,
czyli synteza przeróżnych słodkości, które uwielbiamy.
Ponadto jest wspomnieniem lata,
(podczas którego w dzień zbierałam, a w nocy mroziłam porzeczki)
i wstępem do chłodnych dni, gdy czekolada smakuje nam jeszcze bardziej.
Sam sernik jest jednym z cudowniejszych deserów,
a wykończenie bezami podkreśla jego wyjątkowość i rozpustę :D
W ten sposób wymyśliłam tort urodzinowy dla Julki-bez biszkoptu i kremu,
ale za to z ciasteczkami i domową galaretką.
Teraz nic mi nie pozostało, jak tylko zachęcić Was do puszczenia swej wodzy fantazji
i zrobieniu swojego super-sernika.
Wykorzystajcie ulubioną galaretkę, ciastka, owoce i dodatki :)
Dlaczego się ograniczać? Miłego weekendu ;)
Spód:
200g ciasteczek Oreo, Neo lub „Pyszałki” z Biedronki
40g masła
Masa serowa:
550g twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
150ml śmietanki 30%
125g cukru
2 żółtka
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego-proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
550g twarogu zmielonego przynajmniej 2 razy
150ml śmietanki 30%
125g cukru
2 żółtka
2 jajka
2 łyżki budyniu waniliowego-proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
100g czekolady gorzkiej pokrojonej na małe kawałki
Galaretka:
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzącej wody
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w odrobinie wody
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce wrzącej wody
Wszystkie składniki
powinny mieć temperaturę pokojową.
1.
Składniki na spód zmiksować na konsystencję
mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 19cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo
dno). Wyłożyć masą spód i boki ugniatając np. łyżką. Schłodzić w lodówce.
2.
Składniki na sernik krótko zmiksować, tylko do
połączenia, nie napowietrzać masy. Przelać do tortownicy. Z zewnątrz formę szczelnie
owinąć folią aluminiową, zaczepiając ją dokładnie o góry ścianek formy.
3.
Piekarnik nagrzać do 150˚C. To większej,
prostokątnej formy włożyć tortownicę i nalać do połowy jej wysokości wrzącej
wody-sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej, dzięki temu po upieczeniu będzie
równy jak stół. Piec przez 40-45 minut, aż po dotknięciu palcem na środku
będzie ścięty.
4.
Wyłączyć piekarnik, usunąć kąpiel wodną,
pozostawić do wystudzenia. Następnie włożyć do lodówki.
5.
Przygotować galaretkę: owoce zasypać cukrem,
gotować aż zaczną bulgotać i pienić się. Wlać zawiesinę mąki ziemniaczanej
ciągle mieszając. Zdjąć z palnika, dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do
rozpuszczenia. Przecedzić przez sitko, ostudzić. Wylać na sernik.
6.
Sernik przed podaniem należy schłodzić minimum
12 godzin. Można udekorować bezami, świeżymi owocami itp.
Smacznego!
cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńO mniaaam, ale boski! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
dziękuję! :)
UsuńWygląda wspaniale!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! :)
Usuń