Szybki placek z zeszytu Mamy plus moje małe modyfikacje.
Na wierzchu wszystko, co kojarzy mi się z jesienią:
powidła śliwkowe, jabłka, cynamon i orzechy włoskie.
(Dynia dziś w formie zupy a nie ciasta ;-))
Łatwość i krótki czas przygotowania tego wypieku
oraz dostępność składników powinna skusić niejednego i niejedną z Was.
Ja mogę od siebie dodać, że warto je zrobić, bo jest przepyszne :)
Składniki
150g masła
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
15g cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku po pieczenia
szczypta soli
5 łyżek powideł śliwkowych
garść orzechów włoskich
2 duże jabłka
(obrane, pokrojone małe kawałki, doprawione płaską łyżeczką cynamonu i sokiem z cytryny)
50g rodzynek
150g masła
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
15g cukru waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku po pieczenia
szczypta soli
5 łyżek powideł śliwkowych
garść orzechów włoskich
2 duże jabłka
(obrane, pokrojone małe kawałki, doprawione płaską łyżeczką cynamonu i sokiem z cytryny)
50g rodzynek
1.
Masło roztopić i wystudzić.
2.
Dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy, ekstrakt
z wanilii, jajka i rozbełtać widelcem.
3.
Wrzucić mąkę, proszek do pieczenia, sól,
wymieszać do połączenia łyżką.
4.
Formę wielkości 18x28cm wyłożyć papierem do
pieczenia, wylać ciasto.
5.
Na ciasto rozsmarować powidła, dodać jabłka,
orzechy i rodzynki.
6.
Piec w temperaturze 180˚C przez 40-45 minut, lub
do „suchego patyczka”.
Wyjąć, wystudzić.
Wyjąć, wystudzić.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz