Nasiona chia, czyli
nasiona szałwii hiszpańskiej były doceniane już przez Azteków.
Teraz stały się bardzo popularne w związku z tym,
że coraz więcej ludzi na świecie jest świadomych zdrowego odżywiania,
to znaczy dostarczania swojemu organizmowi tego, co najlepsze.
Chia jest wspaniałym źródłem kwasów omega-3,
które wspomaga pracę naszego mózgu-polepsza pamięć i uczenie się,
dostarcza nam wapnia-składnika budulcowego kości
oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
A co najważniejsze: można z niej przygotowywać wspaniałe desery
Teraz stały się bardzo popularne w związku z tym,
że coraz więcej ludzi na świecie jest świadomych zdrowego odżywiania,
to znaczy dostarczania swojemu organizmowi tego, co najlepsze.
Chia jest wspaniałym źródłem kwasów omega-3,
które wspomaga pracę naszego mózgu-polepsza pamięć i uczenie się,
dostarcza nam wapnia-składnika budulcowego kości
oraz obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
A co najważniejsze: można z niej przygotowywać wspaniałe desery
i cieszyć się ich pysznym smakiem.
***
Pierwszy raz miałam
okazję przygotowywać Pudding Chia, gdy zainspirowałam się po wygranej
w konkursie „Pożegnanie wakacji z Owocowym Rajem”. Otrzymałam bon, za który mogłam wybrać sobie produkty z internetowego sklepu ze zdrową żywnością. Nie zastanawiałam się długo :)
Piña Colada - czyli połączenie kokosu z ananasem jest jednym z moich ulubionych.
Egzotyczne, lekko słodkie, troszkę kwaśne…
Jeśli go nie znacie, spróbujcie, bo warto, a wykonanie jest banalnie proste!
w konkursie „Pożegnanie wakacji z Owocowym Rajem”. Otrzymałam bon, za który mogłam wybrać sobie produkty z internetowego sklepu ze zdrową żywnością. Nie zastanawiałam się długo :)
Piña Colada - czyli połączenie kokosu z ananasem jest jednym z moich ulubionych.
Egzotyczne, lekko słodkie, troszkę kwaśne…
Jeśli go nie znacie, spróbujcie, bo warto, a wykonanie jest banalnie proste!
Składniki na 3
desery:
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia LINK
1 łyżeczka miodu
200 g świeżego ananasa (już obranego)
30 g ananasa kandyzowanego LINK
1 puszka mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia LINK
1 łyżeczka miodu
200 g świeżego ananasa (już obranego)
30 g ananasa kandyzowanego LINK
1.
Mleko kokosowe, nasiona chia i miód wymieszać w
misce, przełożyć do trzech salaterek lub szklaneczek, pozostawić na noc w
lodówce-do napęcznienia.
2.
Świeżego ananasa zmiksować, ułożyć na gotowym
puddingu, posypać ananasem kandyzowanym.
Smacznego!
wspaniałości! jak pięknie spożytkowane te produkty, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Ta wygrana mnie bardzo zainspirowała :D
Usuń