Tort przepisu mistrza
cukiernictwa i specjalisty od czekolady – Pawła Małeckiego.
Jest przepyszny, mocno czekoladowy i niebanalny dzięki poszczególnym warstwom.
To czekoladowy biszkopt przełożony chrupiącą czekoladą
i znakomitym musem czekoladowym.
Całość pokryte jest błyszczącą czekoladą-uważam,
że właśnie to gwarantuje największe zaskoczenie i zachwyt wśród gości.
Dlatego ja nazwałabym ten tort czekoladowym lustrem. ;)
Wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni.
Jednak warto go zrobić, smak wynagradza wszelkie trudy.
Przygotowałam go dla mojego brata-małego fana czekolady. Polecam ;-)
Jest przepyszny, mocno czekoladowy i niebanalny dzięki poszczególnym warstwom.
To czekoladowy biszkopt przełożony chrupiącą czekoladą
i znakomitym musem czekoladowym.
Całość pokryte jest błyszczącą czekoladą-uważam,
że właśnie to gwarantuje największe zaskoczenie i zachwyt wśród gości.
Dlatego ja nazwałabym ten tort czekoladowym lustrem. ;)
Wykonanie najlepiej podzielić sobie na dwa dni.
Jednak warto go zrobić, smak wynagradza wszelkie trudy.
Przygotowałam go dla mojego brata-małego fana czekolady. Polecam ;-)
Składniki na formę o średnicy 21cm:
biszkopt:
4 jajka
120g cukru
110g mąki pszennej tortowej
20g mąki ziemniaczanej
40g kakao
60g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki likieru amaretto
poncz do nasączenia:
60g cukru
60ml wody
50ml amaretto
biszkopt:
4 jajka
120g cukru
110g mąki pszennej tortowej
20g mąki ziemniaczanej
40g kakao
60g roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki likieru amaretto
poncz do nasączenia:
60g cukru
60ml wody
50ml amaretto
błyszcząca polewa:
200ml śmietanki 30%
100g kakao
250g cukru
225ml wody
50g miodu
25g żelatyny+40ml wody
200ml śmietanki 30%
100g kakao
250g cukru
225ml wody
50g miodu
25g żelatyny+40ml wody
chrupiąca warstwa
czekoladowa:
4 tabliczki czekolady z chrupkami (kupiłam w Lidlu)
55ml oliwy z oliwek
40g masła
4 tabliczki czekolady z chrupkami (kupiłam w Lidlu)
55ml oliwy z oliwek
40g masła
mus czekoladowy:
100g czekolady deserowej
4 żółtka
50g cukru
50ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka żelatyny+20ml wody
15ml likieru amaretto
100g czekolady deserowej
4 żółtka
50g cukru
50ml wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka żelatyny+20ml wody
15ml likieru amaretto
150ml śmietanki 30%
1.
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Delikatnie
dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao. Na koniec dodać
masło i amaretto.
Formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, przelać ciasto i piec w temperaturze 170˚C przez 30 minut (z termoobiegiem). Wystudzić.
Formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, przelać ciasto i piec w temperaturze 170˚C przez 30 minut (z termoobiegiem). Wystudzić.
2.
Poncz: wodę zagotować z cukrem, gotować jeszcze
30-40 sekund. Wystudzić.
Dodać amaretto.
Dodać amaretto.
3.
Polewa: cukier, wodę, śmietankę i kakao
zagotować, dodać miód. Żelatynę rozpuścić
w wodzie, dodać do polewy. Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Zblendować upewniając się, że polewa jest całkowicie gładka. Starać się nie napowietrzać. Przecedzić przez sitko, przelać do miseczki, zawinąć w folię spożywczą i wystudzić.
w wodzie, dodać do polewy. Wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Zblendować upewniając się, że polewa jest całkowicie gładka. Starać się nie napowietrzać. Przecedzić przez sitko, przelać do miseczki, zawinąć w folię spożywczą i wystudzić.
4.
Warstwa czekoladowa: czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej lub w mikrofalówce,
połączyć z masłem i oliwą. Wyrównać biszkopt odcinając górę, przeciąć na pół,
jeden blat umieścić
w tortownicy. Skropić ponczem, wylać warstwę czekoladową, nałożyć drugi biszkopt. Wstawić do lodówki na 30 minut.
w tortownicy. Skropić ponczem, wylać warstwę czekoladową, nałożyć drugi biszkopt. Wstawić do lodówki na 30 minut.
5.
Mus czekoladowy: czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Wodę, cukier
i cukier waniliowy zagotować. Żółtka ubić mikserem, zalać je cienką strużką gotującym się syropem. Ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodawać stopniowo ubitą śmietanę na zmianę
z ubitymi żółtkami, dodać rozpuszczoną żelatynę, amaretto i wszystko dokładnie wymieszać. Mus wylać na schłodzony tort. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie 2-3h do zamrażarki. (ja włożyłam na całą noc).
i cukier waniliowy zagotować. Żółtka ubić mikserem, zalać je cienką strużką gotującym się syropem. Ubić na puszystą masę. Żelatynę rozpuścić w wodzie. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Do rozpuszczonej czekolady dodawać stopniowo ubitą śmietanę na zmianę
z ubitymi żółtkami, dodać rozpuszczoną żelatynę, amaretto i wszystko dokładnie wymieszać. Mus wylać na schłodzony tort. Wstawić na 1 godzinę do lodówki, a następnie 2-3h do zamrażarki. (ja włożyłam na całą noc).
6.
Rant tortowy chwilę, równomiernie ogrzać
suszarką do włosów lub palnikiem. Tort wstawić na 15-20 minut do zamrażarki.
Polewę rozpuścić w mikrofalówce, uważając by jej nie przegrzać. Powinna być
płynna, lekko tężejąca lecz nie gorąca (letnia). Jeszcze raz przecedzić ją
przez sitko. Tort wyjąć z zamrażarki, położyć na kracie z piekarnika (pod nią
warto położyć zwykłą blachę z piekarnika, żeby nie ubrudzić wszystkiego wokół
siebie ;) ). Szybko,
ale równomiernie oblać błyszczącą polewą. Tort jest gotowy do spożycia po 2-3h od momentu wyjęcia z zamrażarki. Przechowywać w lodówce.
ale równomiernie oblać błyszczącą polewą. Tort jest gotowy do spożycia po 2-3h od momentu wyjęcia z zamrażarki. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Przepisy mistrza Pawła Małeckiego-Cukiernia Lidla"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz