Coraz
krótsze i zimniejsze dnie,
coraz dłuższe noce
i coraz częściej dźwięk kropel deszczu
odbijających się od parapetu.
Na dworze mgła, liście na chodnikach
i wiatr na przemian ze słoneczną,
piękną pogodą, o której wszyscy marzą. Jesień.
O tej porze roku najchętniej ogrzać się ciepłym kocem i ulubioną herbatą.
A do tej herbaty pysznym korzennym, jesiennym ciastem… :-)
coraz dłuższe noce
i coraz częściej dźwięk kropel deszczu
odbijających się od parapetu.
Na dworze mgła, liście na chodnikach
i wiatr na przemian ze słoneczną,
piękną pogodą, o której wszyscy marzą. Jesień.
O tej porze roku najchętniej ogrzać się ciepłym kocem i ulubioną herbatą.
A do tej herbaty pysznym korzennym, jesiennym ciastem… :-)
Składniki
na 16 mini-serniczków:
250g ciastek maślanych
80g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½ łyżeczki imbiru
750g twarogu półtłustego zmielonego 2 lub 3 krotnie
250g serka mascarpone
425g purée z dyni
3 jajka
3 żółtka
190g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej
150ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
250g ciastek maślanych
80g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½ łyżeczki imbiru
750g twarogu półtłustego zmielonego 2 lub 3 krotnie
250g serka mascarpone
425g purée z dyni
3 jajka
3 żółtka
190g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej
150ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru
1. Aby
otrzymać purée należy małą dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć nasionka
i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1h w temperaturze
180˚C. Wyjąć, wystudzić, zdjąć skórkę i sam miąższ zmiksować na gładką masę.
Najlepiej to zrobić dzień wcześniej.
2. Spód:
ciastka, masło i przyprawy zmiksować na konsystencję mokrego piasku, formę na
muffiny wypełnić papilotkami i do nich nałożyć masę uklepując np. łyżką.
Schłodzić w lodówce około 30 minut.
Schłodzić w lodówce około 30 minut.
3. Wszystkie
składniki na masę serową włożyć do misy i krótko zmiksować, tylko do połączenia
składników. Wypełnić papilotki.
4. Nagrzać
piekarnik do 170˚C. Przygotować kąpiel wodną: do prostokątnej brytfanny nalać
wrzątku i położyć na dolną półkę piekarnika. Metalową kratę grillową ustawić na
środkowym poziomie. Na nią położyć blachę z serniczkami. Obniżyć temperaturę do
150˚C. Piec przez około 1h, bez termoobiegu, aż środek serniczka będzie ścięty,
gdy delikatnie przyłożymy palec.
5. Wyłączyć i
uchylić piekarnik, pozostawić do ostygnięcia.
6. Włożyć do
lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Smacznego!
Inspiracja: Dorota Świątkowska "Moje Wypieki i Desery na każdą okazję"
Mysle o ich zrobieniu juz ze dwa lata.
OdpowiedzUsuńI ciagle mi nie po drodze...
Ale wygladaja tak cudnie, ze chyba bede sie musiala za nie wreszcie zabrac!
:)
Warto, warto :) Podziel się później, jak wyszły :) Pozdrawiam.
UsuńJeeezu jakie śliczne! Uwielbiam Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Naprawdę? Dziękuję Ci, takie słowa baaardzo dużo dla mnie znaczą! :*
UsuńPozdrawiam :-)