Przyznam, że do zeszłego roku sernik był ciastem, którego unikałam.
Od dzieciństwa mi nie smakował, był tłusty, dość twardy, kruszył się,
no i jeszcze te rodzynki…
Gdy miałam 15 lat próbowałam go zrobić sama, na święta Wielkanocne.
Korzystałam jednak z przepisu na klasyczny polski sernik,
no i cóż-znowu mnie nie zachwycił.
Odkąd czytam przeróżne książki kucharskie i przeglądam
porady blogerów poznałam sposób pieczenia sernika po amerykańsku.
Nie dość, że jest to o wiele łatwiejsze niż wykonanie tego tradycyjnego
(wszystkie składniki wrzucasz do miski i tylko chwilę miksujesz-do ich połączenia),
to smakuje naprawdę cudownie. W dodatku ma genialną konsystencję,
mazistą, gładką, wilgotną. Zakochałam się w serniku
-stał się moim ulubionym ciastem. Próbowałam już paręnaście wariantów tego deseru,
każdy był inny i każdy na swój sposób urzekł mnie, moich znajomych i rodzinę.
Tym razem-po pierwsze jesiennie, a po drugie z myślą o moim bracie,
który uwielbia gruszki i czekoladę.
Zrobiłam go na jego przyjęcie urodzinowe. I co tu dużo pisać… Znowu wyszedł idealnie.
Pani Doroto, dziękuję za to, że Pani mnie tak wiele nauczyła.
Od dzieciństwa mi nie smakował, był tłusty, dość twardy, kruszył się,
no i jeszcze te rodzynki…
Gdy miałam 15 lat próbowałam go zrobić sama, na święta Wielkanocne.
Korzystałam jednak z przepisu na klasyczny polski sernik,
no i cóż-znowu mnie nie zachwycił.
Odkąd czytam przeróżne książki kucharskie i przeglądam
porady blogerów poznałam sposób pieczenia sernika po amerykańsku.
Nie dość, że jest to o wiele łatwiejsze niż wykonanie tego tradycyjnego
(wszystkie składniki wrzucasz do miski i tylko chwilę miksujesz-do ich połączenia),
to smakuje naprawdę cudownie. W dodatku ma genialną konsystencję,
mazistą, gładką, wilgotną. Zakochałam się w serniku
-stał się moim ulubionym ciastem. Próbowałam już paręnaście wariantów tego deseru,
każdy był inny i każdy na swój sposób urzekł mnie, moich znajomych i rodzinę.
Tym razem-po pierwsze jesiennie, a po drugie z myślą o moim bracie,
który uwielbia gruszki i czekoladę.
Zrobiłam go na jego przyjęcie urodzinowe. I co tu dużo pisać… Znowu wyszedł idealnie.
Pani Doroto, dziękuję za to, że Pani mnie tak wiele nauczyła.
***
Składniki na spód:
160g ciastek maślanych
30g masła
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
Składniki na masę serową:
750g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej 2 razy
¾ szklanki cukru
200g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
160g ciastek maślanych
30g masła
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru
Składniki na masę serową:
750g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej 2 razy
¾ szklanki cukru
200g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
Karmelizowane gruszki:
5 gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych, podzielonych na ósemki)
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
5 gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych, podzielonych na ósemki)
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
Ganache:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%
1. Wszystkie składniki na spód zmiksować w
malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno blachy o
wymiarach 18x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i
ugnieść np. łyżką. Schłodzić w lodówce.
2. Na patelni rozgrzać masło, brązowy cukier i
cynamon. Nie mieszać, można ewentualnie poruszać patelnią. Uważać, by nie
spalić karmelu, ponieważ będzie gorzki oraz przy okazji samemu się nie oparzyć :)
Wrzucić gruszki i delikatnie pomieszać obtaczając
w smażącym się karmelu. Karmelizować gruszki około 10 minut – nie powinny się
rozpaść. Patelnię zdjąć
z palnika i pozostawić do ostudzenia. Usunąć nadmiar soku i karmelu.
z palnika i pozostawić do ostudzenia. Usunąć nadmiar soku i karmelu.
3. Do misy wrzucić wszystkie składniki na masę
serową i zmiksować (krótko, tylko do połączenia składników, nie należy
napowietrzać masy, po sernik opadnie po upieczeniu, a tego nie chcemy). Wylać
na schłodzony spód. Równo wyłożyć karmelizowane gruszki. Piec
w temperaturze 160˚C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przez minimum 12 godzin w lodówce.
w temperaturze 160˚C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przez minimum 12 godzin w lodówce.
4. Po schłodzeniu sernika wykonać polewę. W tym
celu przygotować kąpiel wodną: nad garnkiem z gotującą się wodą położyć miskę,
tak aby od spodu jej nie dotykała woda. Powinna ją ogrzewać tylko para wodna.
Wrzucić czekoladę i śmietankę, poczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do
uzyskania gładkiego sosu. Wylać równomiernie na sernik. Schłodzić.
Smacznego!
Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.com
Czy podczas pieczenia blacha z sernikiem była wstawiona do większej blachy z wodą ?
OdpowiedzUsuńNie, akurat tego sernika nie pieczemy w kąpieli wodnej. Jednak dzięki krótkiemu miksowaniu i niskiej temperaturze pieczenia efekt jest bardzo podobny. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję i również pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńJa akurat uwielbiam polski, tradycyjny sernik, ale tego rowniez chetnie sprobuje :3
OdpowiedzUsuńNa pewno również przypadnie do gustu :) Pozdrawiam!
Usuń