Zawsze chciałam zrobić
te bułeczki!
Na pewno większości z Was znane, jednak bardziej
w tej klasycznej wersji z samym cynamonem,
u mnie bardziej sezonowo – z jabłkami.
Za granicą znane jako Apple Cinnamon Rolls lub Apple Buns.
Sposób wykonania amerykańskich drożdżówek różni się trochę od tych naszych.
Do ciasta dodaje się więcej soli, a mniej drożdży.
Bułeczki wypełniłam karmelizowanymi jabłkami
i posypką z brązowego cukru i cynamonu.
Najlepsze podgrzane przed podaniem.
Są puszyste, miękkie, pachnące…i rozpływające się w ustach.
Naprawdę pyszne. Zróbcie sami w domu :-)
Na pewno większości z Was znane, jednak bardziej
w tej klasycznej wersji z samym cynamonem,
u mnie bardziej sezonowo – z jabłkami.
Za granicą znane jako Apple Cinnamon Rolls lub Apple Buns.
Sposób wykonania amerykańskich drożdżówek różni się trochę od tych naszych.
Do ciasta dodaje się więcej soli, a mniej drożdży.
Bułeczki wypełniłam karmelizowanymi jabłkami
i posypką z brązowego cukru i cynamonu.
Najlepsze podgrzane przed podaniem.
Są puszyste, miękkie, pachnące…i rozpływające się w ustach.
Naprawdę pyszne. Zróbcie sami w domu :-)
***
Składniki na 6
bułeczek:
280g mąki pszennej
7g drożdży świeżych
35ml ciepłej wody
70ml ciepłego mleka
40g cukru
45g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
280g mąki pszennej
7g drożdży świeżych
35ml ciepłej wody
70ml ciepłego mleka
40g cukru
45g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
3 jabłka bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w równą kostkę
3 łyżki masła
40g cukru
1 łyżka cynamonu
40g cukru trzcinowego Demerara
3 jabłka bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w równą kostkę
3 łyżki masła
40g cukru
1 łyżka cynamonu
40g cukru trzcinowego Demerara
Polewa waniliowa:
50g serka kremowego typu Philadelphia
2+1 łyżki rozpuszczonego masła
45g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mała szczypta soli
50g serka kremowego typu Philadelphia
2+1 łyżki rozpuszczonego masła
45g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mała szczypta soli
Wszystkie składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
1.
Do drożdży dodać 2 łyżeczki cukru, ciepłą wodę i
wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.
2.
Mleko, masło, cukier, jajko, sól wymieszać
widelcem (ja to robiłam mikserem z tzw. „hakami” do wyrabiania ciasta).
3.
Dodać ½ mąki i dalej miksować na małych obrotach
lub wyrabiać. Następnie dodać resztę mąki, drożdże i miksować do otrzymania
gęstego, elastycznego, nie przyklejającego się do rąk ciasta.
4.
Czystą miseczkę posypać odrobiną mąki, włożyć
ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
5.
W tym czasie przygotować nadzienie: na patelnię
wrzucić 2 łyżki masła i cukier, podgrzewać
na średnim ogniu nie mieszając, poczekać aż składniki się roztopią i zaczną
bulgotać-uważać, by nie przypalić cukru (będzie gorzki). Dodać jabłka i
wymieszać. Smażyć około 5 minut. Odstawić do wystudzenia.
6.
Gdy ciasto urośnie, posypać blat kuchenny mąką,
rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20cmx30cm.
7.
Posmarować
pozostałą 1 łyżką masła, pomijając brzegi. Cukier brązowy połączyć z
cynamonem i równomiernie obsypać ciasto, następnie wyłożyć karmelizowane
jabłka.
8.
Ciasto zwinąć zaczynając od dłuższego brzegu.
Pokroić ostrym nożem na kawałki grubości ok. 5 cm.
9.
Zawijańce wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia pozostawiając między nimi trochę miejsca. Pozostawić na 40 minut
do ponownego wyrośnięcia.
10.
Piec przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym
do 190˚C. Wyjąć, wystudzić.
11.
Wszystkie składniki na polewę zmiksować na
gładką emulsję. Przed podaniem bułeczki udekorować polewą i podgrzać w
piekarniku lub mikrofalówce.
Smacznego! :-)
Świetne!
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńJakie urocze! Uwielbiam takie mini bułeczki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję bardzo :)
UsuńTa polewa musiała być pyszna!
OdpowiedzUsuńTo prawda, przypomina tę którą często daje się na ciasto marchewkowe :) Pozdrawiam!
Usuń