Pierwsze jagody w tym
roku zbierałam w lipcu na Hali Boraczej,
a sernik z tymi owocami na Moich Wypiekach podobał mi się już przed wakacjami.
Jest w nim wszystko co lubię najbardziej, czyli polski twaróg,
leśne jagody i dzięki nim świetny kolor.
W przeciwieństwie do oryginału zrezygnowałam
z robienia spodu do sernika, dzięki temu jest bardziej deserowy.
Chociaż zaczyna się już sezon na szarlotki i ciasta ze śliwkami
czy dynią warto zrobić coś z ostatnich jagód lub borówek amerykańskich.
Za niedługo będziemy je mieli tylko mrożone lub w przetworach
i będziemy czekać aż do następnego lata.
Gorąco polecam!
a sernik z tymi owocami na Moich Wypiekach podobał mi się już przed wakacjami.
Jest w nim wszystko co lubię najbardziej, czyli polski twaróg,
leśne jagody i dzięki nim świetny kolor.
W przeciwieństwie do oryginału zrezygnowałam
z robienia spodu do sernika, dzięki temu jest bardziej deserowy.
Chociaż zaczyna się już sezon na szarlotki i ciasta ze śliwkami
czy dynią warto zrobić coś z ostatnich jagód lub borówek amerykańskich.
Za niedługo będziemy je mieli tylko mrożone lub w przetworach
i będziemy czekać aż do następnego lata.
Gorąco polecam!
***
Składniki na masę serową:
500g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
170g jagód lub borówek amerykańskich
500g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
150g cukru
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 jajka
1,5 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka soku z cytryny
170g jagód lub borówek amerykańskich
Składniki na polewę:
170g śmietany 18%
1,5 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkiego składniki
powinny być w temperaturze pokojowej.
1.
Jagody zmiksować i przetrzeć przez sitko do
otrzymania gładkiego puree.
2.
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować.
Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
3.
Dno tortownicy o średnicy 19cm wyłożyć papierem
do pieczenia.
4.
Wlać masę serową do tortownicy. Wyrównać.
5.
Piec w temperaturze 150˚C przez 60-75 minut.
Sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu, gdy sprawdzimy dotykając go
na środku.
6.
Wykonać polewę mieszając wszystkie składniki.
Wyłożyć na sernik i piec jeszcze przez 10 minut.
7.
Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie
schłodzić przez przynajmniej 12 godzin w lodówce.
Smacznego! :-)
Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.com
piękny
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie