Jabłka i cynamon
są moim ulubionym połączeniem smakowym.
Najlepsze jako dodatek
do śniadaniowej owsianki
lub gorącej szarlotki z rozpływającymi się lodami waniliowymi
( wspomnienie genialnego deseru mroźną zimą
w góralskiej karczmie w Bukowinie Tatrzańskiej :-) ).
Jabłka to najbardziej polski owoc jaki znam,
a dzięki temu jakie są pyszne
bez wstydu powinniśmy się nimi chwalić,
tak jak w tym roku w Mediolanie :) .
Przejeżdżając wiele razy przez Grójec widziałam gołe gałęzie jabłoni,
zalążki kwiatów, małe jabłuszka,
a ostatnio - drzewa obciążone owocami.
To znaczy, że natura nam podpowiada:
„czas na szarlotkę!”
są moim ulubionym połączeniem smakowym.
Najlepsze jako dodatek
do śniadaniowej owsianki
lub gorącej szarlotki z rozpływającymi się lodami waniliowymi
( wspomnienie genialnego deseru mroźną zimą
w góralskiej karczmie w Bukowinie Tatrzańskiej :-) ).
Jabłka to najbardziej polski owoc jaki znam,
a dzięki temu jakie są pyszne
bez wstydu powinniśmy się nimi chwalić,
tak jak w tym roku w Mediolanie :) .
Przejeżdżając wiele razy przez Grójec widziałam gołe gałęzie jabłoni,
zalążki kwiatów, małe jabłuszka,
a ostatnio - drzewa obciążone owocami.
To znaczy, że natura nam podpowiada:
„czas na szarlotkę!”
***
***
Składniki na 4 kruche tartaletki o średnicy 12cm:
130g zimnego masła
170g mąki pszennej
1 żółtko
łyżka mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru pudru
Mus jabłkowy:
700g jabłek (bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w kostkę)
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
700g jabłek (bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w kostkę)
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu
Pianka:
2 białka
60g cukru pudru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 białka
60g cukru pudru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
około 20 malin
około 20 malin
1.
Przygotować ciasto kruche: wszystkie składniki
szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.
W tym czasie przygotować mus jabłkowy: wszystkie
składniki umieścić w rondelku, często mieszać, aż jabłka się rozpuszczą. Połowę
mieszaniny zmiksować. Ostudzić.
3.
Wyjąć
ciasto kruche z lodówki, wyłożyć nim foremki, ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 220˚C przez 15-20 minut do otrzymania złotego koloru. Wyjąć.
Piec w temperaturze 220˚C przez 15-20 minut do otrzymania złotego koloru. Wyjąć.
4.
Przygotować piankę: białka ubić na sztywno,
następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder, miksując do
rozpuszczenia każdej porcji cukru tak aby otrzymać gęstą, lśniącą, sztywną
pianę. Dodać mąkę i zmiksować.
5.
Na kruche tartaletki wyłożyć mus jabłkowy, maliny,
nałożyć piankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180˚C i piec przez około 15
minut. Pozostawić na noc w piekarniku.
6.
Rano, gdy wyjmiemy szarlotki, powinna się ukazać
rosa. Można przez podaniem podgrzać i nałożyć
na talerz gałkę lodów waniliowych.
Smacznego! :-)
Jakie śliczne! Aż szkoda zjadać ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję! Spróbować też warto, żeby zadowolić kubki smakowe ;)
UsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń