Ile radości może sprawić robienie dla kogoś tortu urodzinowego! :)
Tym razem słodki przekładaniec w wersji z ulubionymi ciasteczkami Oreo.
U mnie podstawę stanowi wilgotne ciasto czekoladowe,
a sam tort jest przełożony 2 rodzajami kremów:
jeden jest waniliowy, budyniowy, a drugi na bazie śmietanki, mascarpone i Oreo.
Całość udekorowałam czapą z bitej śmietany.
Brzmi słodko i wygląda wspaniale!
Spróbujcie zrobić sami, to efektowny i nietrudny przepis, a na pewno zachwyci gości.
Składniki
na ciasto:
125g mąki pszennej
100g masła
200g cukru drobnego
2 jajka
200ml maślanki
50g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
400ml mleka
16g cukru waniliowego
100g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
125g mąki pszennej
100g masła
200g cukru drobnego
2 jajka
200ml maślanki
50g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem waniliowy:
1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
400ml mleka
16g cukru waniliowego
100g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem Oreo:
150g zmiksowanych ciasteczek Oreo
250ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
łyżka cukru
150g zmiksowanych ciasteczek Oreo
250ml śmietany 30%
250g serka mascarpone
łyżka cukru
Dodatkowo:
80ml śmietanki 30%
łyżeczka cukru
150g zmiksowanych ciasteczek Oreo, do obłożenia tortu
80ml śmietanki 30%
łyżeczka cukru
150g zmiksowanych ciasteczek Oreo, do obłożenia tortu
1. Masło z
cukrem utrzeć na jasną, puszystą masę, następnie dodawać jajka, jedno po drugim
ciągle miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt i sól. Mąkę, sodę, proszek,
kakao przesiać i wymieszać. Stopniowo, w 3 turach na zmianę dodawać do masy
maślankę i suche składniki mieszając szpatułką tylko do połączenia. Tortownicę
o średnicy 19cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Piec w temperaturze
180˚C (termoobieg) przez 50-60 minut, do tzw „suchego patyczka”. Wyjąć,
wystudzić.
2. Budyń
ugotować wg przepisu na opakowaniu, przykryć folią tak, by go dotykała (nie
powstanie kożuch) i schłodzić. Masło zmiksować na puszystą masę, dodać ekstrakt
i stopniowo łyżkami budyń, zmiksować do utworzenia aksamitnego kremu.
Schłodzić.
3. Mascarpone,
śmietankę i cukier umieścić w misie i zmiksować na sztywno. Dodać ciasteczka i
wymieszać. Schłodzić.
4. Śmietankę
do dekoracji również ubić na sztywno i schłodzić.
5. Wykonanie
tortu: ciasto przekroić na 3 równe blaty, pierwszą umieścić w tortownicy, wylać
masę budyniową, nałożyć kolejny blat, wylać ½ masy „Oreo”, umieścić ostatni
blat. Schłodzić ok. 2h w lodówce, by masy stężały. Po tym czasie wyjąć, równo nałożyć
pozostałą cześć kremu na całej powierzchni tortu, boki obłożyć zmiksowanymi
ciastkami, wierzch udekorować bitą śmietaną (ja użyłam tylki Wilton 8B) i
ewentualnie herbatnikami, jeżeli nam zostały.
Smacznego!
;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz