Tradycyjne, szwajcarskie pierniczki, które są wypiekane przez cały rok.
Ich początki sięgają XVIII w., a dziś są znane i lubiane
zarówno przez mieszkańców, jak i przyjezdnych.
Nie są trudne to wykonania,
jednak musimy mieć w zanadrzu dużo miodu,
migdałów oraz skórki kandyzowanej z pomarańczy i cytryny.
Zrobiłam na święta, ale przez ogrom smakołyków została mi cała puszka :)
Dobrze, że można je dłużej przechowywać. Polecam.
Ich początki sięgają XVIII w., a dziś są znane i lubiane
zarówno przez mieszkańców, jak i przyjezdnych.
Nie są trudne to wykonania,
jednak musimy mieć w zanadrzu dużo miodu,
migdałów oraz skórki kandyzowanej z pomarańczy i cytryny.
Zrobiłam na święta, ale przez ogrom smakołyków została mi cała puszka :)
Dobrze, że można je dłużej przechowywać. Polecam.
Składniki na około 50 pierniczków
550g mąki pszennej
1 łyżka cynamonu
1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki sody oczyszczonej
500g płynnego miodu
100g drobnego cukru do wypieków
500g obranych i posiekanych migdałów
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki wody
1. Suche składniki przesiać, odłożyć.
2. W garnuszku umieścić miód i cukier, podgrzać aż cukier się rozpuści.
3. Dodać resztę składników i zmiksować do otrzymania lepkiej masy.
4. Formę wielkości 18x28cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę, wyrównać łyżką.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez ok, 20 minut. Wymieszać składniki na lukier, polukrować. Jeszcze ciepłe pokroić na kwadraty.
6. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony MojeWypieki.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz