"zima nas pożre
zawali breją
zdjęcia do wspomnień
i mroźna niemoc
zima nas rozetnie
odłamkiem lodu
nie znajdziemy siebie
i powodu"
~Pablopavo/Iwanek/Praczas "Październikowy facet"
***
zawali breją
zdjęcia do wspomnień
i mroźna niemoc
zima nas rozetnie
odłamkiem lodu
nie znajdziemy siebie
i powodu"
~Pablopavo/Iwanek/Praczas "Październikowy facet"
***
(English version:)
Last night I was wondering what kind of cake I could make to
test my new food mixer. Me and my Aunt adore fruit cake, which we have rediscovered
last year. We particularly like those
that smell like Christmas, with lots of dried fruits and nuts. This one
contains amaretto and I made it in a bundt pan so that it looks and tastes a
bit more sophisticated.
I also added some lemon zest, walnuts I got from my Grandpa and all kinds of dried fruits I could find in my cupboard. Try it, it’s delicious!!!
I also added some lemon zest, walnuts I got from my Grandpa and all kinds of dried fruits I could find in my cupboard. Try it, it’s delicious!!!
***
Ingredients:
250g cake flour
4 eggs
150g butter
100g sugar
1,5 tsp baking powder
Zest of 1 lemon
Pinch of salt
30g chopped walnuts
200 g dried fruit (I used candied lemon and orange zest,
raisins, cranberries, prunes, candied pinapple, dried apricots)
50ml amaretto
1.
In a medium bowl combine dried fruits, walnuts
and 1 tablespoon flour.
In a seperate bowl sift flour with baking powder. Set aside.
In a seperate bowl sift flour with baking powder. Set aside.
2.
Blend butter,
sugar and lemon zest together in
order to get a light, fluffy dough.
Add eggs, one at a time, stearing well after each addition. Pour in amaretto and blend everything together. Add dry ingredients and blend it on low speed or stir until combined. Add dried fruit and stir the batter with a spoon.
Add eggs, one at a time, stearing well after each addition. Pour in amaretto and blend everything together. Add dry ingredients and blend it on low speed or stir until combined. Add dried fruit and stir the batter with a spoon.
3.
Spread the bundt pan (mine had 17 cm in
diameter) with butter and dust it with flour. Pour batter into the prepared
pan.
4.
Bake in 160˚C for 45 minutes. Cover it with
silver foil and bake another 25 minutes. Remove the cake from oven and let it
cool for about 10 minutes, than unmold it. Leave it on a wire rack to cool
completely.
***
Razem z moją Ciocią jesteśmy ogromnymi fankami keksu, który na nowo odkryłyśmy
w zeszłym roku. Pachnący świętami, z dużą ilością bakalii i aromatów. Ten w wersji
z amaretto, w formie na babkę-wygląda bardziej dekoracyjnie. Dodałam też skórkę
z cytryny, orzechy od Dziadka i wszystkie rodzaje suszonych owoców, jakie znalazłam
w kuchennej szafce.
Spróbujcie, jest pyyyyyyszny!
***
Składniki:
mąka pszenna tortowa 250g
4 jajka
masło 150g
cukier 100g
proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
szczypta soli
orzechy włoskie, posiekane 30g
owoce suszone pokrojone w małe kawałki 200g (użyłam kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej, rodzynek, żurawiny, śliwek suszonych, kandyzowanego ananasa, moreli)
50ml likieru amaretto
1. Suszone owoce wymieszać z orzechami i 1 łyżką mąki. W osobnej misce mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Odłożyć.
2. Masło utrzeć z cukrem i skórką cytrynową na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, kolejno miksując po dodaniu każdego. Wlać likier i zmiksować. Dodać suche składniki i miksować na małych obrotach, lub szpatułką, do połączenia.
Dodać bakalie, wymieszać łyżką.
3. Formę na babkę o średnicy 17cm wysmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Przełożyć ciasto, wyrównać.
4. Piec w temperaturze 160˚C przez 45 minut. Następnie przykryć folią aluminiową i piec 25 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić ok. 10 minut i wyjąć z formy. Studzić na metalowej kracie.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz