Stollen to tradycyjne, drożdżowe ciasto
pieczone na Boże Narodzenie w Niemczech.
Najczęściej z dodatkiem bakalii, rumu, skórki z pomarańczy
i przypraw takich jak kardamon, czy cynamon.
Miałam już wybrany przepis, którego spróbuję,
jednak tydzień temu znalazłam ten - z dodatkiem marcepanu.
Nie mogło być lepiej :-) To ogrom aromatów i smaków dla naszych zmysłów.
Koniecznie spróbujcie tego wspaniałego wypieku.
pieczone na Boże Narodzenie w Niemczech.
Najczęściej z dodatkiem bakalii, rumu, skórki z pomarańczy
i przypraw takich jak kardamon, czy cynamon.
Miałam już wybrany przepis, którego spróbuję,
jednak tydzień temu znalazłam ten - z dodatkiem marcepanu.
Nie mogło być lepiej :-) To ogrom aromatów i smaków dla naszych zmysłów.
Koniecznie spróbujcie tego wspaniałego wypieku.
Składniki:
400g mąki
40g drożdży
60g cukru
60g masy marcepanowej
1 laska wanilii
100 ml mleka
3 jajka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta soli
3 łyżki rumu
400g mąki
40g drożdży
60g cukru
60g masy marcepanowej
1 laska wanilii
100 ml mleka
3 jajka
60g masła
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kardamonu
szczypta soli
3 łyżki rumu
Nadzienie:
140g masy marcepanowej,
100g orzechów włoskich
30g suszonej żurawiny namoczonej w rumie
1 pomarańcza
1 żółtko
Dodatkowo
1 białko
masło do wysmarowania
mąka do podsypania miód
140g masy marcepanowej,
100g orzechów włoskich
30g suszonej żurawiny namoczonej w rumie
1 pomarańcza
1 żółtko
Dodatkowo
1 białko
masło do wysmarowania
mąka do podsypania miód
1.
Z laski wanilii wyjąć nasionka i wrzucić razem
ze strączkami do rondelka z mlekiem. Zagrzać. Drożdże zasypać łyżką cukru i
wymieszać do rozpuszczenia. Cukier, marcepan zmiksować, następnie stopniowo
dodawać jajka, miksować do uzyskania puszystej masy.
2.
Mąkę przesiać, w środku zrobić dołek, dodać
drożdże i mleko (bez strąków), wymieszać
z odrobiną mąki (rozczyn). Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie dodać skórkę z sparzonej, wyszorowanej pomarańczy, przyprawy, sól, masę marcepanowo-jajeczną i wyrabiamy, do sam koniec dodając rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Włożyć do miski podsypanej mąką i pozostawić pod przykrytą ściereczką na 2h w ciepłym miejscu.
z odrobiną mąki (rozczyn). Pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Po tym czasie dodać skórkę z sparzonej, wyszorowanej pomarańczy, przyprawy, sól, masę marcepanowo-jajeczną i wyrabiamy, do sam koniec dodając rozpuszczone masło i rum. Ciasto powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Włożyć do miski podsypanej mąką i pozostawić pod przykrytą ściereczką na 2h w ciepłym miejscu.
3.
Przygotować nadzienie: orzechy zmiksować na pył,
dodać marcepan, żurawinę, żółtko i sok z pomarańczy. Zmiksować do uzyskania
gładkiej, smarownej masy.
4.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na oprószonym mąką
blacie na prostokąt o grubości 1cm. Posmarować rozpuszczonym masłem, a
następnie równomiernie nadzieniem. Zawinąć roladę zaczynając od dłuższego boku.
Przekroić na 5 równych krążków, które należy umieścić w prostokątnej blasze
wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Ułożyć „ślimakami do góry”. Pozostawić
do wyrośnięcia na 30 minut. Posmarować rozpuszczonym masłem i białkiem. Piec w
temperaturze 170˚C przez 35-40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto posmarować miodem.
Smacznego! :-)
Przepis pochodzi ze strony KuchniaLidla.pl, z moimi małymi
modyfikacjami.
Pierwszy raz o nim słyszę, ale bardzo mi się podoba!:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :) Warto zrobić, ma wspaniały smak. Pozdrawiam :)
UsuńKurczę, a o takim cieście to nie słyszałam! Jest piękne i na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńTak! Jest przepyszne :)
UsuńWersja z marcepanem zyskałaby uznanie wśród moich Duńczyków :)
OdpowiedzUsuńNa pewno, myślę, że każdy w tym cieście może się zakochać :)
Usuń