Cześć Kochani! Tak bardzo się stęskniłam!
Witam Was po mojej maturalnej przerwie :-)
***
Maj to tak
przecudowny miesiąc.
Jeżdżę rowerem, chodzę po lesie, oddycham ciężkim od deszczu powietrzem.
Zieleń nigdy nie była tak zielona a konwalie nigdy tak nie pachniały.
Kawa, orzechy i banany. Matura.
Przesłuchałam już czterdzieści razy nowego albumu Brodki.
A wyszedł dopiero kilka dni temu.
Jest cudowny.
W piekarniku suszę bezę a do włosów upinam kwiatki.
Jeżdżę rowerem, chodzę po lesie, oddycham ciężkim od deszczu powietrzem.
Zieleń nigdy nie była tak zielona a konwalie nigdy tak nie pachniały.
Kawa, orzechy i banany. Matura.
Przesłuchałam już czterdzieści razy nowego albumu Brodki.
A wyszedł dopiero kilka dni temu.
Jest cudowny.
W piekarniku suszę bezę a do włosów upinam kwiatki.
***
Składniki
5 białek
300g cukru
szczypta soli
5 białek
300g cukru
szczypta soli
200g jogurt greckiego
200g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g czerwonych części łodyg rabarbaru
garść truskawek + parę do dekoracji
łyżka cukru trzcinowego
200g śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
250g czerwonych części łodyg rabarbaru
garść truskawek + parę do dekoracji
łyżka cukru trzcinowego
1.
Białka ubić na sztywno mikserem na najwyższych
obrotach. Dodawać cukier, powoli, łyżka po łyżce, ciągle miksując. Każda dodana
łyżka cukru musi się rozpuścić w białkach, aż powstanie sztywna, lśniąca masa. Na
papierze do pieczenia narysować ołówkiem 2 koła
o średnicy 22cm. Masę podzielić na dwie części i wyłożyć na papier.
Łyżką można zrobić nierówności na bezach, by już gotowe miały ciekawą fakturę.
Suszyć w piekarniku o temperaturze 90˚C przez ok 2,5h.
2.
Rabarbar i truskawki pokroić w kostkę, wymieszać
z cukrem, postawić w garnku i na małym ogniu doprowadzić do gotowania, aż owoce
będą miękkie i utworzą coś w rodzaju „kisielu”.
3.
Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Jogurt osobno miksować ok 5 minut,
dodać cukier, połączyć z ubitą śmietanką mieszając szpatułką.
4.
Wykonanie: na paterze wyłożyć pierwszą bezę, na
nią kisiel owocowy, później krem, drugą bezę. Udekorować pozostałym kisielem i
świeżymi truskawkami.
Smacznego!
ślicznie kontrastują ta biel i czerwień :D pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! <3
Usuńniesamowite sa te zdjecia, rodem z najlepszych czasopism, blog mi sie mega podoba, ale takze Twoja dbalosc o szczegoly i wrazliwosc na piekno sa powalajace, oby tak dalej, kazdemu bede polecac bloga, jesli chce popatrzec na cos na co sie milo patrzy :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę nie wiesz jak wzruszył mnie Twój komentarz. Dziękuję. Właśnie takie słowa motywują do dalszej realizacji swoich pomysłów <3 :)
Usuń