niedziela, 3 lipca 2016

Karmelowe "Mud Cakes" z dżemem porzeczkowym i owocami





„Mud cakes”- to nie babeczki ani muffinki.
To dosłownie „błotniste ciastka”,
czyli wilgotne, miękkie i pachnące małe smakołyki.
Uwielbiam wszelakie amerykańskie przepisy, szczególnie te na serniki, muffinki itp.
głównie dzięki temu, że stosuje się tam zasadę „mix and bake”.
Czyli nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy widelec, garnek i oczywiście piekarnik ;)
Te przygotowałam na urodziny Karoliny inspirując się przepisem
z magazynu  "The Australian Women's Weekly"
zastępując golden syrup kajmakiem z puszki,
wierzch dekorując świeżo przyrządzonym dżemem
z czarnej i czerwonej porzeczki i owocami lata.
Efekt? Możecie sami ocenić
:-)
Ja bardzo polecam!






Składniki na 12 ‘mud cakes’ów’
 125g masła
    100g białej czekolady
    150g brązowego cukru
    200g kajmaku z puszki (może być o smaku kakaowym)
    160ml mleka
    1 jajko
    200g mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
90g cukru

owoce do dekoracji

1.       Masło, czekoladę połamaną na kawałki, cukier, mleko, kajmak umieścić w garnku, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż wszystko się rozpuści i połączy. Ciągle mieszać rózgą cukierniczą lub łyżką. Przestudzić.
2.       Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko. Wymieszać do połączenia składników. Wypełnić formę do muffinów wypełnioną papilotkami. Piec 25-30 minut w temperaturze 160˚C lub do tzw. „suchego patyczka” . Wyjąć, wystudzić.
3.       Owoce podgrzewać na małym ogniu w garnku, gdy sok zacznie wrzeć dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia, gotować  5 minut, wystudzić.
4.       Dekorować dżemem i owocami.

Smacznego!
















Przepis pochodzi z magazynu "The Australian Women's Weekly".

5 komentarzy:

  1. Oj skusiłabym się na takie błotniste ciasteczka ... cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać że lubisz fotografować pięne zdjecia, za pewne wypieki rownie pysznie smakuja ; d
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, fotografia to moja pasja. Miło mi, gdy mogę ucieszyć oczy innych swoimi zdjęcia :) Dzięki za odwiedziny, pozdrawiam :-)

      Usuń
  3. śliczne zdjęcia :D ale co się dziwić- jak pyszne to i śliczne ;)

    OdpowiedzUsuń