„Mud cakes”- to nie
babeczki ani muffinki.
To dosłownie „błotniste ciastka”,
czyli wilgotne, miękkie i pachnące małe smakołyki.
Uwielbiam wszelakie amerykańskie przepisy, szczególnie te na serniki, muffinki itp.
głównie dzięki temu, że stosuje się tam zasadę „mix and bake”.
Czyli nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy widelec, garnek i oczywiście piekarnik ;)
Te przygotowałam na urodziny Karoliny inspirując się przepisem
z magazynu "The Australian Women's Weekly"
zastępując golden syrup kajmakiem z puszki,
wierzch dekorując świeżo przyrządzonym dżemem
z czarnej i czerwonej porzeczki i owocami lata.
Efekt? Możecie sami ocenić :-) Ja bardzo polecam!
To dosłownie „błotniste ciastka”,
czyli wilgotne, miękkie i pachnące małe smakołyki.
Uwielbiam wszelakie amerykańskie przepisy, szczególnie te na serniki, muffinki itp.
głównie dzięki temu, że stosuje się tam zasadę „mix and bake”.
Czyli nie potrzebujemy nawet miksera, wystarczy widelec, garnek i oczywiście piekarnik ;)
Te przygotowałam na urodziny Karoliny inspirując się przepisem
z magazynu "The Australian Women's Weekly"
zastępując golden syrup kajmakiem z puszki,
wierzch dekorując świeżo przyrządzonym dżemem
z czarnej i czerwonej porzeczki i owocami lata.
Efekt? Możecie sami ocenić :-) Ja bardzo polecam!
Składniki na 12 ‘mud cakes’ów’
125g masła
125g masła
100g białej
czekolady
150g brązowego
cukru
200g kajmaku z
puszki (może być o smaku kakaowym)
160ml mleka
1 jajko
200g mąki pszennej
pół łyżeczki
proszku do pieczenia
Dodatkowo
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
90g cukru
owoce do dekoracji
150g czerwonej porzeczki
150g czarnej porzeczki
90g cukru
owoce do dekoracji
1.
Masło, czekoladę połamaną na kawałki, cukier,
mleko, kajmak umieścić w garnku, podgrzewać na bardzo małym ogniu, aż wszystko
się rozpuści i połączy. Ciągle mieszać rózgą cukierniczą lub łyżką.
Przestudzić.
2.
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,
jajko. Wymieszać do połączenia składników. Wypełnić formę do muffinów
wypełnioną papilotkami. Piec 25-30 minut w temperaturze 160˚C lub do tzw. „suchego
patyczka” . Wyjąć, wystudzić.
3.
Owoce podgrzewać na małym ogniu w garnku, gdy
sok zacznie wrzeć dodać cukier, doprowadzić ponownie do wrzenia, gotować 5 minut, wystudzić.
4.
Dekorować dżemem i owocami.
Smacznego!
Przepis pochodzi z magazynu "The Australian Women's Weekly".
Oj skusiłabym się na takie błotniste ciasteczka ... cudnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWidać że lubisz fotografować pięne zdjecia, za pewne wypieki rownie pysznie smakuja ; d
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Tak, fotografia to moja pasja. Miło mi, gdy mogę ucieszyć oczy innych swoimi zdjęcia :) Dzięki za odwiedziny, pozdrawiam :-)
Usuńśliczne zdjęcia :D ale co się dziwić- jak pyszne to i śliczne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za miłe słowo :)
Usuń