Czasami jest tak, że zaczynasz zdanie jedną myślą,
a kończysz dochodząc do jakiegoś odkrycia.
Czasami jest tak, że pierwotnie tragiczna sytuacja
determinuje Cię do zmiany na lepsze.
Czasami jest tak, że wystarczy Ci
tylko uśmiech przyjaciela i otaczająca natura.
…bywa też tak, że chcesz zrobić tort piętrowy,
ale wychodzą
Ci dwa torty.
Różnej wielkości.
:-)
oraz klasyczny krem z serka mascarpone i
śmietanki. Spróbujcie :)
Biszkopt-przepis autorstwa Pani Doroty, Moje Wypieki:
5 jajek
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
¾ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty
soli. Dodawać cukier, powoli, łyżka, po łyżce, ciągle miksując, aż otrzymamy
gęstą, białą pianę-jak na bezę.
2.
Dodawać żółtka, kolejno, ciągle miksując.
3.
Mąki przesiać i w trzech turach dodawać do
mikstury, lecz już nie używamy miksera, tylko powoli mieszamy dokładnie
szpatułką, by wszystko nam nie upadło.
4.
Wyłożyć papierem do pieczenia tortownice o
średnicach 19cm i 15cm.
5.
Piec w temperaturze 160˚C przez 40 min. Wyjąć,
upuścić w formie z wysokości bioder na podłogę, włożyć do uchylonego piekarnika,
wystudzić.
Krem
500g serka mascarpone
150ml śmietanki kremówki
3 łyżki cukru
1. Mocno schłodzone składniki ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować.
Frużelina jagodowa
250g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
1.
Żelatynę zalać odrobiną wody, pozostawić do
napęcznienia.
2.
Owoce zasypać cukrem, dodać sok z cytryny,
zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną, ciągle mieszając.
3.
Zdjąć z gazu, dodać wcześniej napęczniałą
żelatynę, wymieszać, przestudzić.
Syrop z mięty (przepis na 2-3 słoiczki)-przepis od Dziadka
10 gałązek mięty
400ml wody
5g kwasku cytrynowego, lub sok z 1 cytryny
500g cukru
1.
Zimnym syropem zalać umytą miętę, gotować 30 min
na małym ogniu.
2.
Odstawić na 24h w zimne i chłodne miejsce.
3.
Odcedzić, przelać do słoiczków, pasteryzować.
Przygotowanie ciasta
1.
Biszkopty przekroić na 3 blaty, układać na
paterze kolejno: biszkopt, nasączyć 1/3 ponczu (1/2 szklanki syropu i ½ szklanki
wody), nałożyć 1/3 frużeliny jagodowej, 1/3 kremu itd…
2.
Udekorować jagodami, pozostałym kremem, frużeliną
i listkami mięty.
Smacznego! :)
Boziu *.* samo w sobie ciasto jest genialne, ale na tych zdjęciach to już cud :D piękne fotografie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za docenienie! :)
UsuńWidzę, że miałaś asystenta :D
OdpowiedzUsuńTak, tak. Znowu sznaucer Czaruś :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że gofry z jagodami to najlepszy smak świata - oglądając same zdjęcia Twojego ciasta zmieniam zdanie!
OdpowiedzUsuńTo przemiłe <3 :) Pozdrawiam!
UsuńWygląda świetnie, pewnie jeszcze lepiej smakuje! :)
OdpowiedzUsuńhey very nice recipe.. thanks for sharing..
OdpowiedzUsuńSilver Tips
Thank You! :-)
Usuń