Dosyć nietypowy tort,
który przygotowałam na urodziny przemiłej Ady:
jego blaty to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i mąką pełnoziarnistą,
krem jest przyrządzony z serka mascarpone i domowej frużeliny z owoców leśnych,
do tego samodzielnie przygotowana „żelka”-czyli galaretka z musu owocowego,
a wszystko otoczone klasycznym, amerykańskim „Buttercream”.
Dzięki temu, że ciasto jest bardziej wilgotne niż typowy biszkopt, to ładnie się kroi.
Do tego nie posiada w sobie żadnych sztuczności,
wszystko jest naturalne, a użycie kaszy gryczanej sprawia,
że jest to bardziej oryginalny i troszkę zdrowszy pomysł na tort urodzinowy :-)
jego blaty to czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną i mąką pełnoziarnistą,
krem jest przyrządzony z serka mascarpone i domowej frużeliny z owoców leśnych,
do tego samodzielnie przygotowana „żelka”-czyli galaretka z musu owocowego,
a wszystko otoczone klasycznym, amerykańskim „Buttercream”.
Dzięki temu, że ciasto jest bardziej wilgotne niż typowy biszkopt, to ładnie się kroi.
Do tego nie posiada w sobie żadnych sztuczności,
wszystko jest naturalne, a użycie kaszy gryczanej sprawia,
że jest to bardziej oryginalny i troszkę zdrowszy pomysł na tort urodzinowy :-)
Składniki na 1
blat o średnicy 21cm (należy upiec takie trzy):
60g kaszy gryczanej
50g masła
50g gorzkiej czekolady
60g cukru trzcinowego
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
2 duże jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
60g kaszy gryczanej
50g masła
50g gorzkiej czekolady
60g cukru trzcinowego
40g mąki pszennej pełnoziarnistej
łyżka cukru waniliowego
2 duże jaja
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem z owoców
leśnych:
500g serka mascarpone, schłodzonego
500g mrożonych lub świeżych owoców leśnych(jeżyny, maliny, jagody, porzeczki)
3 łyżeczki żelatyny napęczniałe w 2 łyżkach wrzątku
150g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce zimnej wody
500g serka mascarpone, schłodzonego
500g mrożonych lub świeżych owoców leśnych(jeżyny, maliny, jagody, porzeczki)
3 łyżeczki żelatyny napęczniałe w 2 łyżkach wrzątku
150g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w łyżce zimnej wody
Żelka owocowa:
200g owoców leśnych
1 łyżeczka żelatyny napęczniała w łyżce wrzątku
3 łyżki cukru pudru
200g owoców leśnych
1 łyżeczka żelatyny napęczniała w łyżce wrzątku
3 łyżki cukru pudru
Krem maślany:
300g masła w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru
2 łyżki mleka
300g masła w temperaturze pokojowej
250g cukru pudru
2 łyżki mleka
1.
Kaszę ugotować, ostudzić (można ugotować na raz
potrójną porcję, na 3 blaty), schłodzić, zmiksować blenderem. Czekoladę i masło
rozpuścić w kąpieli wodnej.
Jajka z cukrami i ekstraktem z wanilii ubić na prawie sztywną, jasną pianę.
Dodawać w dwóch turach kaszę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać szpatułką. Wlać do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec 20 minut w temperaturze 180˚C. (Przypominam: czynność powtórzyć 3 razy).
Jajka z cukrami i ekstraktem z wanilii ubić na prawie sztywną, jasną pianę.
Dodawać w dwóch turach kaszę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Wymieszać szpatułką. Wlać do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Piec 20 minut w temperaturze 180˚C. (Przypominam: czynność powtórzyć 3 razy).
2.
Owoce zasypać cukrem, wymieszać i zagotować w
garnku. Gdy zaczną bulgotać, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Wyłączyć gaz.
Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać, schłodzić w lodówce.
3.
Żelka: owoce zblendować z cukrem. Żelatynę
rozpuścić lekko w mikrofalówce.
Dodać do niej troszkę musu owocowego i porządnie wymieszać. Dodać kolejną porcję, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać. (w ten sposób można zapobiec powstawaniu grudek). Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć folią spożywczą,
albo posmarować olejem, wlać mus, schować do lodówki, by żelka stężała.
Dodać do niej troszkę musu owocowego i porządnie wymieszać. Dodać kolejną porcję, wymieszać. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać. (w ten sposób można zapobiec powstawaniu grudek). Tortownicę o średnicy 18cm wyłożyć folią spożywczą,
albo posmarować olejem, wlać mus, schować do lodówki, by żelka stężała.
4.
Krem maślany: wszystkie składniki dobrze
ubijamy, aż cukier się dokładnie rozpuści,
masa będzie jasna i puszysta.
masa będzie jasna i puszysta.
5.
Składanie tortu: na paterze położyć pierwszy
blat, nałożyć ½ kremu owocowego
(ja używałam tylki Wilton 2A), czynność jeszcze raz powtórzyć.
Boki tortu wygładzić szpatułką. Nałożyć na górę i boki krem maślany, wygładzać czystą szpatułką, za każdym razem ściągając nadmiar kremu. Na górę nałożyć żelkę, udekorować resztą kremu maślanego (np. tylka Wilton 104). Schłodzić.
(ja używałam tylki Wilton 2A), czynność jeszcze raz powtórzyć.
Boki tortu wygładzić szpatułką. Nałożyć na górę i boki krem maślany, wygładzać czystą szpatułką, za każdym razem ściągając nadmiar kremu. Na górę nałożyć żelkę, udekorować resztą kremu maślanego (np. tylka Wilton 104). Schłodzić.
Smacznego! :)
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDoskonale pamiętam jak również kiedyś miałam okazję robić tort z takiej mąki. O ile dobrze kojarzę to przepis znalazłam w https://basiazsercem.pl/ gdzie zresztą dość często również zaglądam. Moim zdaniem warto jest momentami wyjść ze standardowych przepisów i zacząć kuchcić coś innego.
OdpowiedzUsuń