piątek, 6 stycznia 2017

Tort czekoladowo-karmelowy





Z okazji Nowego, 2017 Roku
Chciałabym życzyć każdemu z osobna
By znaleźli ‘hygge’ swojego życia
Małe, proste, zwyczajne, nasze ludzkie
Szczęście
Bez zbędnych oczekiwań i wyobrażeń
Ono mimo codziennych mniejszych czy większych
Trudności-przypomni nam sens tego, po co tu jesteśmy
Jesteśmy tutaj dla innych
Zostawiajmy innym tę niematerialną cząstkę siebie
Tak na co dzień
Uśmiechajmy się do siebie i bądźmy dobrzy :-)




Gdy miałam 9 lat,  jedna osoba napisała mi czarnym tuszem w pamiętniku tylko tyle:

 (bez ozdób, rysunków, brokatu i naklejek, które ówcześnie kochałam)

„Nie poddaj się, bierz życie jakim jest.
I pomyśl, że na drugie nie masz szans.”



Do dzisiaj to moja ulubiona piosenka Myslovitz.







Nowy Rok na blogu rozpoczynam najwyższym tortem, jaki udało mi się złożyć,
dla kochanego fana czekolady, z okazji urodzin. 6-warstwowe wilgotne brownie,
z masą kajmakową, czekoladowym ganache i kremem maślanym.







Składniki na ciasto, 3 czekoladowe blaty o średnicy 15cm
200g masła miękkiego, pokrojonego w kostkę
300g cukru
270g mąki
150ml gorącego espresso
125ml mleka
70g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Czekoladowe ganache
100g czekolady gorzkiej
100g śmietanki 30%
łyżka miodu

Kakaowy krem maślany
100g masła w temperaturze pokojowej
30g cukru pudru
2 łyżki kakao
25g roztopionej czekolady gorzkiej



Ponadto
200g masy kajmakowej
jadalne dekoracyjne kamyczki



1.Masło, cukier, mleko rozpuścić w kąpieli wodnej, delikatnie mieszając. Przestudzić, dodać jogurt naturalny i ekstrakt z wanilii, wymieszać rózgą kuchenną
2. Dodać resztę składników, wymieszać.  Podzielić na 3 części, formę o średnicy 15 cm posmarować masłem i obsypać kakao. (jeśli mamy tylko 1 formę, robimy to etapami, surowe ciasto pozostawiamy w temperaturze pokojowej). Piec w temperaturze 175˚C przez 40 minut. Wyjąć, przestudzić w formie ok. 15 minut, później na kracie. Czynność powtórzyć. Jeśli mamy 3 formy, to pieczemy blaty równocześnie. Zimne blaty wyrównać (ściąć górkę) i podzielić każdy na 2 części.
3. Czekoladowe ganache: śmietankę podgrzewać w garnuszku, gdy się zagotuje zdjąć z gazu, dodać czekoladę połamaną na kawałki, miód, poczekać aż się rozpuszczą i wymieszać rózgą. Schłodzić (najlepiej przez noc). Ubić na sztywno.
4. Krem maślany: masło z cukrem ubić na puszystą, jasną masę. Dodać kakao, czekoladę, zmiksować.
5. Składanie tortu: blat brownie ułożyć na paterze, posmarować cienką warstwą kajmaku, cienką warstwą ganache i czynność powtórzyć 6 razy. Wierzch obłożyć kremem maślanym, polać resztą ganache, posmarować resztą kajmaku. Z kremu maślanego wykonać rozetki. (tylka Wilton 8B) Udekorować kamyczkami.





Smacznego! :)







6 komentarzy:

  1. Wygląda fenomenalnie; naprawdę robi wrażenie :)
    Wszystkiego najlepszego na ten nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ja również życzę wszystkiego, co najlepsze! :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy wystrój tortu. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń