Czekolada chyba dla
większości ludzi na świecie kojarzy się z przyjemnością,
pełnią smaku i wspomnieniami z dzieciństwa.
Była doceniana już 2500 lat temu przez Majów,
którzy delektowali się nią w formie gorącego napoju
z roztartych ziaren kakaowca, przyprawionego
papryczką chili, miodem czy kukurydzą.
Dziś czekoladę (oczywiście w rozsądnych ilościach
oraz tę z jak najwyższą zawartością kakao ;) ) zalecają nam dietetycy,
ponieważ dostarcza organizmowi magnezu
i wytwarza serotoninę, czyli hormon szczęścia.
pełnią smaku i wspomnieniami z dzieciństwa.
Była doceniana już 2500 lat temu przez Majów,
którzy delektowali się nią w formie gorącego napoju
z roztartych ziaren kakaowca, przyprawionego
papryczką chili, miodem czy kukurydzą.
Dziś czekoladę (oczywiście w rozsądnych ilościach
oraz tę z jak najwyższą zawartością kakao ;) ) zalecają nam dietetycy,
ponieważ dostarcza organizmowi magnezu
i wytwarza serotoninę, czyli hormon szczęścia.
***
Mam to szczęście, że
znam najszczerszą fankę czekolady, która uwielbia ją w przeróżnych postaciach.
Gdy otrzymałam wiadomość: „upieczmy coś razem”, nie musiałam się długo zastanawiać,
który składnik będzie dominował.
Tym razem padło na ciasto czekoladowe z Guinessem przepisu Nigelli Lawson (oryginalna nazwa: Chocolate Guiness Cake). Nigella słynie z receptur na tłuste potrawy i wypieki, jednak od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego.
I choć pierwszy raz skorzystałam z jej przepisu, nie żałuję.
Ciasto jest bardzo ciemne, mięsiste, wilgotne z delikatną nutą irlandzkiego piwa.
W oryginale podane z śmietankowym frostingiem, u mnie z polewą z gorzkiej czekolady.
Warto spróbować, podczas przygotowywania go w kuchni, wszędzie unosi się cudowny zapach a my możemy się poczuć jak Juliet Binoche w filmie „Czekolada”.
Tym razem padło na ciasto czekoladowe z Guinessem przepisu Nigelli Lawson (oryginalna nazwa: Chocolate Guiness Cake). Nigella słynie z receptur na tłuste potrawy i wypieki, jednak od czasu do czasu warto spróbować czegoś nowego.
I choć pierwszy raz skorzystałam z jej przepisu, nie żałuję.
Ciasto jest bardzo ciemne, mięsiste, wilgotne z delikatną nutą irlandzkiego piwa.
W oryginale podane z śmietankowym frostingiem, u mnie z polewą z gorzkiej czekolady.
Warto spróbować, podczas przygotowywania go w kuchni, wszędzie unosi się cudowny zapach a my możemy się poczuć jak Juliet Binoche w filmie „Czekolada”.
Składniki (na 12 porcji)
250ml piwa Guiness
250g masła
75g kakao
400g cukru
142ml kwaśnej śmietany 18%
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
275g mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
250g masła
75g kakao
400g cukru
142ml kwaśnej śmietany 18%
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
275g mąki pszennej tortowej
2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
Polewa:
100g gorzkiej czekolady Wedel
40g masła
100g gorzkiej czekolady Wedel
40g masła
1.
Piwo i masło włożyć do rondelka, podgrzewać,
mieszając, aż powstanie emulsja. Zdjąć z ognia. Dodać kakao i mąkę, mieszać do
rozpuszczenia składników.
2.
Śmietanę, jajka i ekstrakt ubić, następnie ostrożnie
dodać ostudzoną brązową mieszaninę, chwilę miksować, do połączenia składników.
Dodać mąkę i sodę, wymieszać np. rózgą kuchenną lub szpatułką.
3.
Tortownicę średnicy 23cm (ja użyłam 21cm)
wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Wlać ciasto.
4.
Piec w temperaturze 180˚C przez 45-60 minut (do
suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić w formie.
5.
Przygotować polewę: masło rozpuścić w rondelku,
zdjąć z kuchenki, dodać kawałki czekolady, poczekać chwilę aż same się rozpuszczą, wymieszać, by
powstała gładka, aksamitna polewa.
Wystudzone ciasto udekorować.
Wystudzone ciasto udekorować.
Smacznego!
Przepis Nigelli Lawson z "The Feast"
Hej 😉czym radziłabyś ozdobić ciasto na wierzchu? Bo planuje upiec je chłopakowi na 18stke. Gdyby było lato to użyłabym np. czereśni, ale o tej porze roku nie mam pojęcia 😔
OdpowiedzUsuńJeśli chciałabym użyć czereśni o tej porze roku to kupiłabym mrożone wiśnie i zrobiłabym frużelinę :) Z owoców możesz użyć tych, które teraz są w sezonie np. gruszki, figi. Można też użyć ubitej śmietanki. Jednak ciasto jest mocno czekoladowe, przepyszne, a polewa i kulka lodów je naprawdę świetnie dopełnia. Ty znasz najlepiej ulubione smaki Twojego chłopaka i jestem pewna, że będzie mu smakowało. Daj znać ;) Wszystkiego najlepszego, pozdrawiam.
Usuń