Kolejna odsłona
znanego wszystkim z rodzinnych domów ciasta drożdżowego.
Przebywając podczas wakacji w Małopolsce szukałam w sklepach wielokrotnie
mi polecanego regionalnego twarogu z miejscowości Wieprz. I naprawdę było warto! :)
Ma wspaniałą konsystencję, delikatny smak i jest odpowiednio wilgotny.
Idealnie się wkomponował w mój pomysł na słodkie bułeczki,
do których dodałam też konfiturę z wiśni zerwanych prosto z drzewa.
***
Przebywając podczas wakacji w Małopolsce szukałam w sklepach wielokrotnie
mi polecanego regionalnego twarogu z miejscowości Wieprz. I naprawdę było warto! :)
Ma wspaniałą konsystencję, delikatny smak i jest odpowiednio wilgotny.
Idealnie się wkomponował w mój pomysł na słodkie bułeczki,
do których dodałam też konfiturę z wiśni zerwanych prosto z drzewa.
***
***
Przepis na 4 duże ( za
duże drożdżówki :D ) + jedną małą lub około 10 mniejszych:
Składniki na
ciasto:
300g mąki pszennej
150ml letniego mleka
30g masła
40g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajo
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
300g mąki pszennej
150ml letniego mleka
30g masła
40g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 jajo
szczypta soli
10 g świeżych drożdży
Składniki na
konfiturę:
300g umytych, wydrylowanych wiśni
3 łyżki żelującego cukru trzcinowego
300g umytych, wydrylowanych wiśni
3 łyżki żelującego cukru trzcinowego
Składniki na masę serową:
250g twarogu półtłustego
łyżka masła w temperaturze pokojowej
1 żółtko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
Dodatkowo:
1 białko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania drożdżówek
1.
Z drożdży zrobić rozczyn.
2.
Letnie mleko wymieszać z cukrem, jajkiem,
masłem.
3.
Rozczyn dodać do mąki, dodać szczyptę soli.
4.
Wyrobić ciasto, tak długo, aż będzie miękkie i
elastyczne, uformować z niego kulę, włożyć do miski podsypanej mąką. Przykryte ściereczką pozostawić w ciepłym
miejscu do podwojenia objętości czyli
około 1,5h.
5.
W tym czasie wykonać konfiturę: owoce zasypać
cukrem, gotować w rondelku od momentu wrzenia soku około 5 minut.
6.
Następnie przygotować masę serową zagniatając
wszystkie składniki dokładnie widelcem.
7.
Gdy ciasto wyrośnie można je chwilę zagnieść i
formować płaskie, okrągłe bułeczki, położyć na nie ser, konfiturę.
8.
Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na 35 min.
Po tym czasie posmarować je białkiem z mlekiem.
9.
Piec w temperaturze 200˚C przez około 25 minut
(do otrzymania złotego koloru ciasta)
10.
Wyjąć, ostudzić na kracie.
Smacznego!
dwa żółtka w jednym jajku ;)
Mmm, ależ to musiało być pyszne... :)
OdpowiedzUsuńracja, polecam zrobić samemu w domu! :)
Usuń