Przepis na prosty i
bardzo efektowny pomysł na deser, który jest pyszny, lekki i zdrowy.
Warto spróbować, nie jest trudny, już tłumaczę jak go wykonać…
Warto spróbować, nie jest trudny, już tłumaczę jak go wykonać…
***
Składniki na 1
porcję
150g jogurtu
naturalnego (użyłam „Bio” z Lidla)
60g malin
1 łyżeczka żelatyny (rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
60g malin
1 łyżeczka żelatyny (rozpuścić w odrobinie gorącej wody, ostudzić)
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
1.
Jogurt zmiksować z malinami, miodem, ekstraktem z
wanilii.
2.
Dodać rozpuszczoną żelatynę i zmiksować.
3.
Filiżankę/foremkę posmarować bardzo cienką warstwą
oleju, wlać mieszaninę.
4.
Pozostawić w lodówce do stężenia (ok. 4h,
najlepiej całą noc).
5.
Przed podaniem filiżankę na dosłownie chwilę zanurzyć
w ciepłej wodzie (jeśli deser będzie zbyt długo w ciepłej wodzie, rozpuści się),
przyłożyć filiżankę do talerza, odwrócić (powinna bez problemu „wydostać się” z
naczynia).
6.
Podawać ze świeżymi malinami, sosem z malin lub
malinami w syropie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz