Moja wariacja na
temat ciasta drożdżowego-
–placek o smaku cytrynowym słodzony miodem,
pyszne polskie morele posypane suszonym rozmarynem
i pełnoziarnista, cynamonowa kruszonka.
Wszystko świetnie się komponuje i dobrze smakuje z ciepłym mlekiem.
Ciasto nie jest wysokie, ale za to wypełnione dużą ilością owoców.
Polecam w sezonie morelowym :)
–placek o smaku cytrynowym słodzony miodem,
pyszne polskie morele posypane suszonym rozmarynem
i pełnoziarnista, cynamonowa kruszonka.
Wszystko świetnie się komponuje i dobrze smakuje z ciepłym mlekiem.
Ciasto nie jest wysokie, ale za to wypełnione dużą ilością owoców.
Polecam w sezonie morelowym :)
***
Składniki na
ciasto:
200g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
40g miodu
60ml mleka
sok z połowy cytryny i skórka z niej otarta
szczypta soli
200g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
40g miodu
60ml mleka
sok z połowy cytryny i skórka z niej otarta
szczypta soli
Dodatkowo:
350g moreli (już wydrylowanych owoców)
2 szczypty rozmarynu
4 łyżki żelującego cukru trzcinowego
350g moreli (już wydrylowanych owoców)
2 szczypty rozmarynu
4 łyżki żelującego cukru trzcinowego
Kruszonka:
60g rozpuszczonego masła
90g mąki pełnoziarnistej graham typ 1850
50g cukru trzcinowego
2 szczypty cynamonu
60g rozpuszczonego masła
90g mąki pełnoziarnistej graham typ 1850
50g cukru trzcinowego
2 szczypty cynamonu
1.
Z drożdży zrobić rozczyn.
2.
Mąkę przesiać, dodać rozczyn i resztę składników
(oprócz masła). Wyrobić, na samym końcu dodać masło i ponownie wyrobić. Ciasto
powinno być miękkie i elastyczne, nie dodawać mąki.
3.
Uformować w kulę, włożyć do podsypanej mąką
miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h (aż
ciasto podwoi objętość).
4.
Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki
zagnieść widelcem w miseczce.
5.
Gdy ciasto urośnie należy chwilę je wyrobić,
wyłożyć na blachę wielkości około 20cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Na ciasto poukładać morele, posypać rozmarynem i cukrem. Pozostawić do
ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
6.
Zagrzać piekarnik do temperatury 180˚C. Na
ciasto wyłożyć kruszonkę.
7.
Piec bez termoobiegu przez około 35-40 minut (do
„suchego patyczka”).
8.
Wystudzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz