wtorek, 14 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z brzoskwiniami i morelami/Joghurt cake with peaches and apricots



Lato jest takim okresem, który cieszy każdego.
Są wakacje, dzień jest dłuższy, a temperatury
pozwalają nam wyjść szybko z domu zakładając tylko buty.
Odwiedzając targ najchętniej kupilibyśmy większość
kolorowych owoców i warzyw, bo przecież tak bardzo cieszą nasze oczy.
Korzystajmy z nich teraz, póki mamy je na wyciągnięcie ręki.


 ***


***

Składniki
300g jogurtu greckiego Pilos
75g oleju słonecznikowego
100g cukru
250g mąki pszennej tortowej
1 jajko
sok z połowy cytryny
szczypta skórki otartej z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 brzoskwinie lub morele



1.Mokre składniki: jajko, olej, sok i skórkę z cytryny, ekstrakt z wanilii oraz cukier wymieszać np. widelcem lub rózgą kuchenną.
2. Dodać jogurt grecki.
3. Suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną przesiać i dodać do mieszaniny.
4. Tortownicę o średnicy 21 cm posmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać i wyrównać.
5. Owoce pokroić na ósemki, wyłożyć na ciasto.
6. Piec w temperaturze 160˚C przez 60 min lub dłużej (“do suchego patyczka”).
7. Wyjąć, wystudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Można podawać z kefirem lub maślanką.
8. Dzielić z przyjaciółmi, rodziną, bliskimi
:-)
Smacznego!















Inspiracja: książka Doroty Świątkowskiej "Moje Wypieki i Desery".




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz