sobota, 8 sierpnia 2015

Jagodowy placek drożdżowy z nutką cytryny, miodu i pełnoziarnistą, cynamonową kruszonką




 
I jeszcze jedno drożdżowe!
Dzięki kolorowym owocom sezonowym możemy uzyskać
przeróżne barwy deserów bez sztucznych barwników.
Dziś na fioletowo: jagody. Uwielbiam je za smak, kolor i za to,
jak dobrze działają na nasze zdrowie :-) Ciasto jest łatwe
do przygotowania, jednak wymaga czasu na wyrośnięcie.
Bardzo dobrze smakuje z moją pełnoziarnistą, cynamonową kruszonką.
Polecam! :-)






Składniki na ciasto:
200g mąki pszennej
10g świeżych drożdży
50g rozpuszczonego masła
2 jajka
40g miodu
60ml mleka
sok z połowy cytryny i skórka z niej otarta
szczypta soli

Dodatkowo:
400g jagód lub borówek amerykańskich (lub więcej! :-))
4 łyżki żelującego cukru trzcinowego

Kruszonka:
60g rozpuszczonego masła
90g mąki pełnoziarnistej graham typ 1850
50g cukru trzcinowego
2 szczypty cynamonu

***




1.       Z drożdży zrobić rozczyn.
2.       Mąkę przesiać, dodać rozczyn i resztę składników (oprócz masła). Wyrobić, na samym końcu dodać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie dodawać mąki.
3.       Uformować w kulę, włożyć do podsypanej mąką miski, przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5h (aż ciasto podwoi objętość).
4.       Przygotować kruszonkę: wszystkie składniki zagnieść widelcem w miseczce.
5.       Gdy ciasto urośnie należy chwilę je wyrobić, wyłożyć na blachę wielkości około 20cm x 30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć jagody, posypać cukrem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
6.       Zagrzać piekarnik do temperatury 180˚C. Na ciasto wyłożyć kruszonkę.
7.       Piec bez termoobiegu przez około 35-40 minut (do „suchego patyczka”).
8.       Wystudzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.


Smacznego!






2 komentarze: