wtorek, 4 sierpnia 2015

Tort czekoladowo-malinowy





Wspaniały tort czekoladowo-malinowy na specjalną okazję lub bez okazji
:-)
Składa się z mocno czekoladowych, wilgotnych i mięsistych jak brownie blatów
(dzięki dużej zawartości kakao).
Krem jest zrobiony na bazie prostych składników, bez sztucznych aromatów:
tylko serek mascarpone i frużelina malinowa, którą wykonujemy sami.
Połączenie malin i czekolady jest uważane przez wielu szefów kuchni za
wspaniałą kompozycję dla naszych kubków smakowych.
Warto zachwycić swych gości tym deserem jeszcze w sezonie malinowym,
a poza nim skorzystać z mrożonych owoców.

***





 ***

Składniki na ciasto:
6 jajek
300ml mleka
285ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2,5 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300g mąki pszennej
125g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

1.       Rózgą kuchenną roztrzepać lekko jajka, dodać mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii. Wymieszać tylko do połączenia.
2.       W innym naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia.
3.       Składniki dwóch naczyń wymieszać rózgą kuchenną do połączenia składników.
4.       Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto.
5.       Piec w temperaturze 170˚C przez 60 minut lub dłużej (do „suchego patyczka”). Wyjąć, wystudzić.
6.       Ciasto wyrównać obcinając wybrzuszenie. Podzielić na 3 równe blaty.


Frużelina malinowa:
780g malin świeżych lub mrożonych
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 100ml gorącej wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody

1.       Wymieszać w rondelku maliny z cukrem. Podgrzewać na średniej mocy palniku, aż rozpuści się cukier.
2.       Dodać cytrynę i wodę z mąką, zagotować, zdjąć z palnika.
3.       Połowę frużeliny przetrzeć przez sitko. Połączyć z pozostałą resztą owoców.
4.       Dodać trochę sosu do żelatyny, wymieszać i wlać do frużeliny ciągle mieszając, tak, by nie powstały grudki.
5.       Schłodzić, by mieszanina zgęstniała. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Krem malinowy:
780g serka mascarpone
całość frużeliny malinowej

1.       Umieścić w misie i zmiksować na gładką masę. Schłodzić.

Polewa malinowa:
180g dżemu malinowego
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3 łyżkach gorącej wody

1.       Dżem podgrzać w rondelku ciągle mieszając. Zagotować i zdjąć z palnika.
2.       Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.
3.       Schłodzić, pozostawić na chwilę w lodówce, aby polewa zgęstniała.

Dekoracja (warto wykonać ją wcześniej):
400g biszkoptów savoiardi
½ tabliczki czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej
listki melisy lub mięty

1.       Biszkopty maczać w rozpuszczonej czekoladzie, odkładać na kracie.
2.       Pozostawić do zastygnięcia czekolady.

Przygotowanie tortu:
1.       Część kremu zostawić, jeżeli chcemy później udekorować tort rękawem cukierniczym.
2.       Na paterze umieścić pierwszy blat, na niego położyć ½ kremu, następnie przykryć drugim blatem, położyć krem, położyć ostatni blat.
3.       Jeżeli jeszcze pozostanie nam krem można nim równo wysmarować boki tortu.
4.       Obłożyć tort biszkoptami, zawiązać wstążkę. Schłodzić.
5.       Polać polewą malinową. Schłodzić.
6.       Udekorować pozostałym kremem, czekoladą, listkami melisy bądź mięty. Przechowywać w lodówce.


Smacznego!







 



 




Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.com







6 komentarzy: