Tak, niestety wakacje się kończą.
Dni są coraz krótsze, noce chłodniejsze,
a zamiast truskawek na bazarach kupujemy dziś śliwki i gruszki.
Bogactwo smaku owoców zamykamy w słoikach na zimę,
by móc je odtwarzać w zimowe wieczory przy kominku.
A w dzisiejszy wieczór spędźmy czas z najbliższymi,
przy lemoniadzie, winie, dobrej muzyce i… Bezie Pavlovej.
***
***
Znane bezy zrobiłam w miniaturowej wersji, dodałam dżem cytrynowy z żółtej cukinii (KLIK), który był dla mnie dużym, pozytywnym zaskoczeniem. Na wierzchu nałożyłam krem kokosowy, czyli wynik mojej improwizacji (serio, niezły :D) i świeże owoce z ogródka Cioci. Chrupkość ciasta, kwaskowość dżemu i tropikalny smak mleka kokosowego świetnie się komponują. A soczyste kolory na pewno skuszą każdego do zjedzenia :-)
Składniki na 12
mini-torcików:
5 białek jaj kurzych
250g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Składniki na krem:
250g śmietanki kokosowej (mleko kokosowe w puszce włożyć na noc do lodówki, po otwarciu zdjąć tylko twardą masę, ubić mikserem na dużych obrotach)-polecam ze sklepu www.owocowyraj.eu LINK
150g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzątku
5 białek jaj kurzych
250g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu winnego
Składniki na krem:
250g śmietanki kokosowej (mleko kokosowe w puszce włożyć na noc do lodówki, po otwarciu zdjąć tylko twardą masę, ubić mikserem na dużych obrotach)-polecam ze sklepu www.owocowyraj.eu LINK
150g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki wiórek kokosowych
1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wrzątku
Dodatkowo:
kwaskowaty dżem (ja użyłam dżemu cytrynowego z tego przepisu)
ulubione owoce
kwaskowaty dżem (ja użyłam dżemu cytrynowego z tego przepisu)
ulubione owoce
1.
Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno.
Dodawać cukier puder etapami, łyżka po łyżce ciągle miksując, aż każda łyżka
cukru się rozpuści. Powinna powstać lśniąca, gęsta masa.
2.
Dodać ocet i mąkę, zmiksować.
3.
Narysować na papierze do pieczenia kółka,
uformować małe torciki-można do zrobić rękawem cukierniczym.
4.
Suszyć przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do
120˚C (termoobieg). Pozostawić w piekarniku na noc-bezy powinny być z zewnątrz
chrupiące, a w środku lekko ciągnące.
5.
Wykonać krem: ubitą śmietankę kokosową zmiksować
z serkiem mascarpone, cukrem i kokosem. Żelatynę dokładnie rozrobić z kilkoma
łyżkami kremu, dodać do reszty cienką strużką ciągle miksując, tak, aby nie
powstały grudki.
6.
Złożyć mini-pavlovy: nałożyć łyżkę dżemu, kleks
kremu, udekorować owocami. Od razu podawać! Bezy nie powinny „leżeć”, gdy są
już przybrane kremami. Można je przechowywać suche w zamkniętej puszce.
Smacznego!
rewelacyjny deser!
OdpowiedzUsuńzachęcam do wzięcia udziału w konkursie! http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Dziękuję :)
UsuńZachwycające deser!
OdpowiedzUsuńKusi mnie ten dżem :)
Warto go spróbować :) Moja rodzina, znajomi i sama ja byliśmy zdziwieni, że z cukinii może powstać taki dżem :)
Usuń