Na zakończenie sezonu porzeczkowego polecam zrobić przepyszne
i banalnie proste muffinki. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę,
wystarczy połączyć w jednej misce składniki suche,
w drugiej mokre i wymieszać. Doskonale smakują z herbatą
lub kawą w letnie popołudnie.
Nadają się również jako pożywne drugie śniadanie.
Warto spróbować! :-)
***
Składniki na 12
muffinek:
120g płatków migdałów
90g mąki pszennej
60g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
140g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
45ml oleju
120g czerwonych porzeczek wymieszać z 1 łyżką mąki (żeby się nie sklejały)
120g płatków migdałów
90g mąki pszennej
60g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
140g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
45ml oleju
120g czerwonych porzeczek wymieszać z 1 łyżką mąki (żeby się nie sklejały)
1.
W jednej miseczce roztrzepać jajko, olej,
cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt naturalny.
2.
Do drugiej miski przesiać suche składniki: mąkę,
sodę oczyszczoną, dodać płatki migdałów, płatki owsiane.
3.
Połączyć zawartość naczyń, dodać porzeczki,
wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
4.
Napełnić foremki na muffiny, piec w temperaturze
190˚C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz