Sezon warzywny w pełni!
Na targu mnóstwo gatunków papryk i pomidorów,
aż ciężko się zdecydować, które kupić :-)
Kuszą zapachami, kształtami i kolorami, dlatego
nie zastanawiałam się długo, tylko kupiłam kilka rodzajów.
A potem poukładałam je na okrągłym placku, który ma tylu wielbicieli na całym świecie.
Pizza.
Jedni kochają tę na puszystym cieście, z dużą ilością sera i różnorodnością składników,
inni tę cieniutką, dobrze wypieczoną, klasyczną, pachnącą ziołami.
Pizzę w dzisiejszych czasach można już zjeść wszędzie, niestety,
nie zawsze smaczną i w niczym nie przypominającą pierwotną, włoską wersję.
Moja propozycja także nie jest podobna do oryginału, jednak jest pyszna,
domowa, pachnąca i nieco zdrowsza ;) Dodałam na nią moje ulubione pieczone papryki-
-miękkie i aromatyczne. Wy też dodajcie swoje ulubione składniki.
Zachęcam do spróbowania!
Sos pomidorowy:
1 pomidor malinowy
½ cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, bazylia
1 łyżka oliwy z oliwy
1.
Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać
pokrojonego w kostkę pomidora.
2.
Dodać przyprawy, dusić pod przykryciem aż
pomidor się rozpuści.
3.
Zdjąć z
kuchenki, ostudzić, miksować na gładki sos.
Składniki na
ciasto na 3 małe pizze:
180g mąki pszennej graham typ 1850
180g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
45g drożdży świeżych
szczypta soli
180g mąki pszennej graham typ 1850
180g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
45g drożdży świeżych
szczypta soli
Dodatkowo:
5 papryk upieczonych w temp. 200˚C przez 20 min, pokrojonych w paski
ser mozzarella
cebula czerwona pokrojona w piórka
szynka z kurczaka
pomidorki koktajlowe
oregano, bazylia, pieprz, sól
listki rukoli i bazylii
5 papryk upieczonych w temp. 200˚C przez 20 min, pokrojonych w paski
ser mozzarella
cebula czerwona pokrojona w piórka
szynka z kurczaka
pomidorki koktajlowe
oregano, bazylia, pieprz, sól
listki rukoli i bazylii
1.
Z drożdży zrobić rozczyn: rozpuścić je w
odrobinie ciepłej wody, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić na
15 minut do wyrośnięcia.
2.
Rozczyn połączyć z mąkami, solą, resztą wody i
dokładnie wyrobić, aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja
się do rąk.
3.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do
wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
4.
Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części,
rozwałkować, uformować okrągłe placki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Rozsmarować sos, położyć składniki, doprawić.
5.
Piec w temperaturze 220˚C przez 20-25 minut (aż
pizza będzie zarumieniona).
6.
Upieczoną pizzę udekorować listkami świeżej
bazylii i sałaty rukoli.
Smacznego!
Pychota! Szkoda , że w pizzeriach nie ma takiej na zamówienie :D
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę, dlatego zachęcam do zrobienia w domu! :)
Usuńkiedy dodajemy sól ?
OdpowiedzUsuńSzczyptę przy wyrabianiu ciasta, a później na gotową pizzę tuż przed upieczeniem-doprawiamy ziołami i ewentualnie solą. Pozdrawiam.
Usuń