wtorek, 18 sierpnia 2015

Pizza razowa z pieczonymi paprykami





Sezon warzywny w pełni!
Na targu mnóstwo gatunków papryk i pomidorów,
 aż ciężko się zdecydować, które kupić :-)

 Kuszą zapachami, kształtami i kolorami, dlatego
 nie zastanawiałam się długo, tylko kupiłam kilka rodzajów.
A potem poukładałam je na okrągłym placku, który ma tylu wielbicieli na całym świecie.
Pizza.
Jedni kochają tę na puszystym cieście, z dużą ilością sera i różnorodnością składników,
inni tę cieniutką, dobrze wypieczoną, klasyczną, pachnącą ziołami.



Pizzę w dzisiejszych czasach można już zjeść wszędzie, niestety,
 nie zawsze smaczną i w niczym nie przypominającą pierwotną, włoską wersję.
Moja propozycja także nie jest podobna do oryginału, jednak jest pyszna,
domowa, pachnąca i nieco zdrowsza ;) Dodałam na nią moje ulubione pieczone papryki-
-miękkie i aromatyczne. Wy też dodajcie swoje ulubione składniki.
 Zachęcam do spróbowania!


Sos pomidorowy:
1 pomidor malinowy
½ cebuli
3 ząbki czosnku
pieprz, sól, bazylia
1 łyżka oliwy z oliwy

1.       Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać pokrojonego w kostkę pomidora.
2.       Dodać przyprawy, dusić pod przykryciem aż pomidor się rozpuści.
3.        Zdjąć z kuchenki, ostudzić, miksować na gładki sos.

Składniki na ciasto na 3 małe pizze:
180g mąki pszennej graham typ 1850
180g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
45g drożdży świeżych
szczypta soli

Dodatkowo:
5 papryk upieczonych w temp. 200˚C przez 20 min, pokrojonych w paski
ser mozzarella
cebula czerwona pokrojona w piórka
szynka z kurczaka
pomidorki koktajlowe
oregano, bazylia, pieprz, sól
listki rukoli i bazylii

1.       Z drożdży zrobić rozczyn: rozpuścić je w odrobinie ciepłej wody, dodać łyżkę mąki, dokładnie wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
2.       Rozczyn połączyć z mąkami, solą, resztą wody i dokładnie wyrobić, aż uzyskamy miękkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.
3.       Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 30 minut.
4.       Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować okrągłe placki. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować sos, położyć składniki, doprawić.
5.       Piec w temperaturze 220˚C przez 20-25 minut (aż pizza będzie zarumieniona).
6.       Upieczoną pizzę udekorować listkami świeżej bazylii i sałaty rukoli.

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Pychota! Szkoda , że w pizzeriach nie ma takiej na zamówienie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak sądzę, dlatego zachęcam do zrobienia w domu! :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Szczyptę przy wyrabianiu ciasta, a później na gotową pizzę tuż przed upieczeniem-doprawiamy ziołami i ewentualnie solą. Pozdrawiam.

      Usuń