Muffinki to pierwsze ciastka, które chciałam samodzielnie upiec.
Teraz myślę, że był to dobry wybór, bo wykonanie ich jest łatwe, więc
jedenastoletnia ja nie zraziłam się do
pieczenia :)
Dziś chętnie do nich wracam, właśnie dlatego, że są łatwe i szybkie do zrobienia,
w przeróżnych wariacjach: bardziej imprezowych lub śniadaniowych.
Tym razem wybrałam brzoskwinie, które mamy obecnie w sezonie, dodatek
Dziś chętnie do nich wracam, właśnie dlatego, że są łatwe i szybkie do zrobienia,
w przeróżnych wariacjach: bardziej imprezowych lub śniadaniowych.
Tym razem wybrałam brzoskwinie, które mamy obecnie w sezonie, dodatek
płatków owsianych i mojego ulubionego
cynamonu.
Wszystkim przypadły do gustu :)
Wszystkim przypadły do gustu :)
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej
1
szklanka płatków owsianych
3 łyżki otrębów żytnich
100g cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki otrębów żytnich
100g cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta
cynamonu
1 jajko
250g jogurtu greckiego
80 ml oleju roślinnego
1 jajko
250g jogurtu greckiego
80 ml oleju roślinnego
2
brzoskwinie pokrojone w kostkę
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
1. W jednym naczyniu połączyć składniki
suche.
2. W
drugim naczyniu pomieszać widelcem składniki mokre.
3. Połączyć zawartość naczyń, mieszając
tylko chwilę łyżką.
4. Piec w temperaturze 180˚C przez 25-30
minut.
Smacznego!
idealne na podwieczorek, czy drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam, są naprawdę przepyszne :)
UsuńPozdrawiam! :)