Okrągłe owoce wiśni
kryją w sobie mnóstwo czerwonego, rubinowego soku.
Jest on kwaśny, ale na swój sposób przepyszny!
Dziś proponuję prosty, lekki, mocno owocowy deser:
kisiel wiśniowo-cynamonowy.
Można też go zrobić z innymi owocami sezonowymi, lub skorzystać z owoców mrożonych. W takie upały świetnie smakuje schłodzony.
Jest on kwaśny, ale na swój sposób przepyszny!
Dziś proponuję prosty, lekki, mocno owocowy deser:
kisiel wiśniowo-cynamonowy.
Można też go zrobić z innymi owocami sezonowymi, lub skorzystać z owoców mrożonych. W takie upały świetnie smakuje schłodzony.
***
***
Składniki na 4 porcje:
400g wiśni świeżych
(wcześniej wydrylowanych) lub mrożonych
3 łyżki miodu
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
szczypta cynamonu
3 łyżki miodu
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
szczypta cynamonu
1.
Owoce wymieszać z miodem i cukrem, podgrzać w
rondelku często mieszając, aż puszczą sok i zaczną się gotować.
2.
Dodać mąką ziemniaczaną i cynamon ciągle
mieszając. Zdjąć z kuchenki.
3.
Przelać do salaterek, udekorować jogurtem
naturalnym, wiśniami lub listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz