wtorek, 11 sierpnia 2015

Kisiel wiśniowo-cynamonowy




Okrągłe owoce wiśni kryją w sobie mnóstwo czerwonego, rubinowego soku.
Jest on kwaśny, ale na swój sposób przepyszny!
Dziś proponuję prosty, lekki, mocno owocowy deser:
kisiel wiśniowo-cynamonowy.
Można też go zrobić z innymi owocami sezonowymi, lub skorzystać z owoców mrożonych. W takie upały świetnie smakuje schłodzony.

*** 



 




 ***

Składniki na 4 porcje:
400g wiśni świeżych (wcześniej wydrylowanych) lub mrożonych
3 łyżki miodu
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody
szczypta cynamonu

1.       Owoce wymieszać z miodem i cukrem, podgrzać w rondelku często mieszając, aż puszczą sok i zaczną się gotować.
2.       Dodać mąką ziemniaczaną i cynamon ciągle mieszając. Zdjąć z kuchenki.
3.       Przelać do salaterek, udekorować jogurtem naturalnym, wiśniami lub listkami mięty.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz