sobota, 15 sierpnia 2015

Muffiny porzeczkowo-migdałowe




Na zakończenie sezonu porzeczkowego polecam zrobić przepyszne
i banalnie proste muffinki. Przygotowanie ich zajmuje dosłownie chwilę,
wystarczy połączyć w jednej misce składniki suche,
w drugiej mokre i wymieszać. Doskonale smakują z herbatą
lub kawą w letnie popołudnie.
Nadają się również jako pożywne drugie śniadanie.
Warto spróbować! :-)

***

 

Składniki na 12 muffinek:
120g płatków migdałów
90g mąki pszennej
60g płatków owsianych
1 łyżeczka sody oczyszczonej
140g cukru
1 jajko
200g jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
45ml oleju
120g czerwonych porzeczek wymieszać z 1 łyżką mąki (żeby się nie sklejały)

1.       W jednej miseczce roztrzepać jajko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii i jogurt naturalny.
2.       Do drugiej miski przesiać suche składniki: mąkę, sodę oczyszczoną, dodać płatki migdałów, płatki owsiane.
3.       Połączyć zawartość naczyń, dodać porzeczki, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
4.       Napełnić foremki na muffiny, piec w temperaturze 190˚C przez 25 minut. Wyjąć, wystudzić.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz