sobota, 26 września 2015

Cynamonowe zawijańce z karmelizowanymi jabłkami i polewą waniliową





Zawsze chciałam zrobić te bułeczki!
Na pewno większości z Was znane, jednak bardziej
  w tej klasycznej wersji z samym cynamonem,
u mnie bardziej sezonowo – z jabłkami.
Za granicą znane jako Apple Cinnamon Rolls lub Apple Buns.
Sposób wykonania amerykańskich drożdżówek różni się trochę od tych naszych.
Do ciasta dodaje się więcej soli, a mniej drożdży.
Bułeczki wypełniłam karmelizowanymi jabłkami
 i posypką z brązowego cukru i cynamonu.
Najlepsze podgrzane przed podaniem.
Są puszyste, miękkie, pachnące…i rozpływające się w ustach.
Naprawdę pyszne.  Zróbcie sami w domu :-)

***





Składniki na 6 bułeczek:
280g mąki pszennej
7g drożdży świeżych
35ml ciepłej wody
70ml ciepłego mleka
40g cukru
45g rozpuszczonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli


Nadzienie:
3 jabłka bez gniazd nasiennych, obrane i pokrojone w równą kostkę
3 łyżki masła
40g cukru
1 łyżka cynamonu
40g cukru trzcinowego Demerara 


Polewa waniliowa:
50g serka kremowego typu Philadelphia
2+1 łyżki rozpuszczonego masła
45g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
mała szczypta soli


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


1.       Do drożdży dodać 2 łyżeczki cukru, ciepłą wodę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić na 10 minut.

2.       Mleko, masło, cukier, jajko, sól wymieszać widelcem (ja to robiłam mikserem z tzw. „hakami” do wyrabiania ciasta).

3.       Dodać ½ mąki i dalej miksować na małych obrotach lub wyrabiać. Następnie dodać resztę mąki, drożdże i miksować do otrzymania gęstego, elastycznego, nie przyklejającego się do rąk ciasta.

4.       Czystą miseczkę posypać odrobiną mąki, włożyć ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.

5.       W tym czasie przygotować nadzienie: na patelnię wrzucić 2 łyżki masła  i cukier, podgrzewać na średnim ogniu nie mieszając, poczekać aż składniki się roztopią i zaczną bulgotać-uważać, by nie przypalić cukru (będzie gorzki). Dodać jabłka i wymieszać. Smażyć około 5 minut. Odstawić do wystudzenia.

6.       Gdy ciasto urośnie, posypać blat kuchenny mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach 20cmx30cm.

7.       Posmarować  pozostałą 1 łyżką masła, pomijając brzegi. Cukier brązowy połączyć z cynamonem i równomiernie obsypać ciasto, następnie wyłożyć karmelizowane jabłka.

8.       Ciasto zwinąć zaczynając od dłuższego brzegu. Pokroić ostrym nożem na kawałki grubości ok. 5 cm.

9.       Zawijańce wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi trochę miejsca. Pozostawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.

10.   Piec przez 20-22 minuty w piekarniku nagrzanym do 190˚C. Wyjąć, wystudzić.

11.   Wszystkie składniki na polewę zmiksować na gładką emulsję. Przed podaniem bułeczki udekorować polewą i podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce.


Smacznego! :-)


 





Jabłko z cynamonem 2015

6 komentarzy: