sobota, 19 września 2015

Mini szarlotki z malinami, pianką i rosą






Jabłka i cynamon
są moim ulubionym połączeniem smakowym.
Najlepsze jako dodatek
do śniadaniowej owsianki
lub gorącej szarlotki z rozpływającymi się lodami waniliowymi
( wspomnienie genialnego deseru mroźną zimą
w góralskiej karczmie w Bukowinie Tatrzańskiej :-) ).
Jabłka to najbardziej polski owoc jaki znam,
a dzięki temu jakie są pyszne
bez wstydu powinniśmy się nimi chwalić,
 tak jak w tym roku w Mediolanie :) .
Przejeżdżając wiele razy przez Grójec widziałam gołe gałęzie jabłoni,
 zalążki kwiatów, małe jabłuszka,
a ostatnio - drzewa obciążone owocami.
To znaczy, że natura nam podpowiada:
„czas na szarlotkę!” 

***



 ***


Składniki na 4 kruche tartaletki o średnicy 12cm:
130g zimnego masła
170g mąki pszennej
1 żółtko
łyżka mleka
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru pudru


Mus jabłkowy:
700g jabłek (bez gniazd nasiennych, obranych, pokrojonych w kostkę)
50g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki cynamonu


Pianka:
2 białka
60g cukru pudru
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej


Dodatkowo:
około 20 malin


1.       Przygotować ciasto kruche: wszystkie składniki szybko zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
2.       W tym czasie przygotować mus jabłkowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku, często mieszać, aż jabłka się rozpuszczą. Połowę mieszaniny zmiksować. Ostudzić.
3.       Wyjąć  ciasto kruche z lodówki, wyłożyć nim foremki, ponakłuwać widelcem.
Piec w temperaturze 220˚C przez 15-20 minut do otrzymania złotego koloru. Wyjąć.
4.       Przygotować piankę: białka ubić na sztywno, następnie stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodawać cukier puder, miksując do rozpuszczenia każdej porcji cukru tak aby otrzymać gęstą, lśniącą, sztywną pianę. Dodać mąkę i zmiksować.
5.       Na kruche tartaletki wyłożyć mus jabłkowy, maliny, nałożyć piankę. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180˚C i piec przez około 15 minut. Pozostawić na noc w piekarniku.
6.       Rano, gdy wyjmiemy szarlotki, powinna się ukazać rosa. Można przez podaniem podgrzać i  nałożyć na talerz gałkę lodów waniliowych.


Smacznego! :-)


Jabłko z cynamonem 2015

4 komentarze:

  1. Jakie śliczne! Aż szkoda zjadać ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Spróbować też warto, żeby zadowolić kubki smakowe ;)

      Usuń