czwartek, 15 października 2015

Pudding Chia czekoladowo-orzechowy



 Mój kolejny pomysł na łatwy deser z wykorzystaniem nasionek Chia.
Tym razem z dodatkiem pysznej, zdrowej, wegańskiej „czekolady” ;-)
– zrobionej wyłącznie z orzechów, daktyli i kakao.
Orzechy włoskie są świetnym źródłem kwasów omega-3.
Wspaniale wpływają na pracę naszego mózgu, stan cery, włosów,
poprawiają stan naszych naczyń krwionośnych zmniejszając ryzyko miażdżycy,
ale też ryzyko raka-wiążąc i unieszkodliwiając
substancje rakotwórcze w naszym organizmie.
Daktyle to źródło węglowodanów-są doceniane zarówno
przez sportowców jak i osoby uczące się.
Ziarna kakaowca to najlepsze źródło magnezu-zapobiega skurczom mięśni
i wspomaga pracę serca. Kakao jest naturalnym antydepresantem,
pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie.  
W dodatku wszystkie te składniki mają wspaniały smak,
zapach i rewelacyjnie komponują się ze sobą.



 





Składniki na 3 szklaneczki
60g nasion Chia
360ml mleka (krowiego, w wersji wegańskiej: migdałowego, kokosowego itp.)
2 łyżki proszku kakaowego rozpuszczalnego np. Nesquik
Składniki na czekoladę:
45g daktyli
30g orzechów włoskich
1 łyżka kakao prawdziwego

1. Nasiona Chia zalać mlekiem i miodem. Podzielić na 2 części. Do jednej z nich wlać kakao wcześniej rozpuszczone w odrobinie ciepłego mleka.
 
2. Pozostawić w lodówce na 3h.
3. Po tym czasie do szklanek wyłożyć najpierw ciemną, później jasną warstwę. Pozostawić w lodówce na następne 3h lub całą noc.
4. Czekolada: daktyle zalać wrzątkiem, orzechy zmiksować na gładką masę z kakao, wrzucić daktyle i 1 łyżkę (lub więcej, należy sprawdzać konsystencję) wody, którą były zalane daktyle. Zmiksować na gładki krem. Wyłożyć na pudding.


Smacznego! :)             

 

3 komentarze:

  1. Mega wygląda! Muszę w końcu zrobić chia ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :-) Właśnie przez te wszystkie ładne zdjęcia puddingów Chia sięgnęłam po nie :)

      Usuń