sobota, 27 lutego 2016

Kokosowy Pudding Chia z truskawkami i kardamonem




Dzisiejszy przepis to moja propozycja
na alternatywny, zdrowy i pyszny deser na wiosnę :)
Coraz bardziej nie mogę się jej doczekać!
Ostatnio to właśnie ona oraz płyta Korteza,
którą bez przerwy słucham (polecam „Z imbirem!” <3)
to moi towarzysze.
Dni są coraz dłuższe, ptaki śpiewają, do maja coraz bliżej…


 
 

Kokosowy Pudding Chia z truskawkami i kardamonem to chyba jeden
z najłatwiejszych przepisów na blogu! A składniki których użyłam to samo zdrowie
i minimum słodyczy (użyłam tylko syropu klonowego). Jedyne co musicie zrobić,
to poczekać by nasionka napęczniały i stworzyły tę niepowtarzalną konsystencję.
Zachęcam ;-)

 


 

Dziś także przedstawiam następny model sukienki meLove-tym razem granatowej z cudnym tiulem i przepięknymi, koronkowymi plecami. Tył tych sukienek to naprawdę mistrzostwo świata moim zdaniem! Zerknijcie na facebookowy FanPage sklepu LINK, przejrzyjcie obecne tam zdjęcia, a na pewno znajdziecie tam coś dla siebie!:)
Serdecznie polecam!

Składniki na 3 porcje:
60g nasion Chia
300g mleka kokosowego z puszki
300g mleka krowiego (lub migdałowego, sojowego itp…)
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka kokosu
szklanka truskawek (mrożone wcześniej odmrozić)
szczypta kardamonu
plasterki kiwi i pomarańczy

1.Nasionka wymieszać łyżką z dwoma mlekami, syropem i kokosem. Ostawić do napęcznienia na 2-3h.
2.Truskawki zmiksować blenderem z kardamonem.
3. Gdy nasionka zaczną „żelować” można zacząć przygotowywać desery. Przyłożyć plasterek owocu do szklanki (stanowi dekorację, więc tu liczy się Wasza inwencja twórcza :D), z drugiej strony można zrobić to samo z innym owocem. Nałożyć puddingi do 3 szklaneczek, dodać truskawki. Przechowywać w lodówce.

Smacznego! :)



 

2 komentarze:

  1. Genialny pomysł z tymi owockami, to musiało być pyszne :)
    PS Śliczna sukienka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za komplementy! <3

      Usuń