sobota, 9 lipca 2016

Cytrynowe muffiny z owocami lata (zdrowe)




***

Drogi Lipcu.
Bardzo lubię niespodzianki, lecz codziennie dziwisz mnie tymi, które mi przynosisz.

***



***

Te muffinki to efekt moich ostatnich improwizacji w kuchni, a ich zdjęcia są wynikiem czasu spędzonego w piwnicy Dziadka, gdzie po znalezieniu starych rekwizytów tworzących niepowtarzalny klimat fotografii, bawiłam się światłem uzyskując tę serię zdjęć. Ja sama jestem z nich bardzo dumna. Będzie mi bardzo miło, jeśli dacie mi znać co Wy o nich sądzicie.

***





***

Same mufinki wyszły zdrowo, ponieważ nie dodałam do nich tłuszczu, jak to się robi w klasycznym przepisie, bazę stanowi jogurt naturalny, słodycz do miód (u mnie rzepakowy) oraz użyłam do nich płatków owsianych. Wierzch możecie dowolnie udekorować-przecież tyle mamy wokół owocowych możliwości.

***

Składniki na 10 muffinek:
120g mąki pszennej
30g płatków owsianych
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka budyniu waniliowego
1 jajko
60g miodu
150g jogurtu naturalnego
sok z 1/2 cytryny
1. Mąkę, proszek, budyń, sodę, przesiać. Dodać płatki owsiane. Odłożyć.
2. Jajko w osobnej misce roztrzepać widelcem, dodać jogurt, miód, sok z cytryny, wymieszać. Wsypać suche składniki, wymieszać tylko do połączenia składników.
3. Wypełnić papilotki w formie na muffiny, udekorować płatkami owsianymi i owocami. Piec ok 25 minut w temperaturze 180˚C. Wyjąć, wystudzić w formie.
Smacznego! 


 






4 komentarze:

  1. Super wyglądają, ślinka leci :d
    Pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne babeczki, a te zdjęcia-rewelacja, zwłaszcza to, na którym babeczka jet posypywana pudrem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :)
      Marzyłam o takiej sesji a z efektów jestem baaardzo dumna :)

      Usuń