sobota, 22 sierpnia 2015

Ciasteczka lawendowe




Lawenda kojarzy mi się z pięknym zapachem i kolorem
oraz rozległymi, fioletowymi polami w Prowansji.
Niewiele osób wie, że jej kwiaty można jeść, a w dodatku
mają ciekawy, niepowtarzalny smak.
Dlatego podczas ostatniego pieczenia ciasteczek waniliowych
dodałam do ciasta trochę suszonych kwiatów lawendy.
Nie ukrywam, że był to strzał w dziesiątkę, ciasteczka bardzo wciągają!
Mają lekko chrupiącą skórkę, bardziej miękki środek, są lekko słodkie i bardzo aromatyczne. Zaskoczcie swoich najbliższych przygotowując taki podwieczorek
:-)


Składniki na około 25-30 ciasteczek:

50g zimnego masła
50g oleju
1 jajko
75g cukru
250g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1.       Wszystkie składniki zmiksować lub wyrobić ręcznie na gładką, elastyczną masę.
2.      Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować pomiędzy ciastkami odstępy około 3cm (ciasteczka urosną).
3.      Piec w temperaturze 170˚C przez 15-17 minut.
4.      Wyjąć, wystudzić na kracie.


Smacznego!










4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Ja też <3 Te ciasteczka są idealne dla fanów lawendy :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię zapach lawendy, jednak jej smak mi nie podszedł (robiłam kiedyś właśnie ciasteczka). Może zrobię drugie podejście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze je polecam, mnie baaardzo smakowały! :)

      Pozdrawiam :)

      Usuń