sobota, 17 października 2015

Mini serniczki dyniowe




Coraz krótsze i zimniejsze  dnie,
 coraz dłuższe noce
 i coraz częściej dźwięk kropel deszczu
odbijających się od parapetu.
 Na dworze mgła, liście na chodnikach
i wiatr na przemian ze słoneczną,
piękną pogodą, o której wszyscy marzą. Jesień.
 O tej porze roku najchętniej ogrzać się ciepłym kocem i ulubioną herbatą.
A do tej herbaty pysznym korzennym, jesiennym ciastem…
:-)


Składniki na 16 mini-serniczków:
250g ciastek maślanych
80g masła
1 łyżeczka przyprawy korzennej
½  łyżeczki imbiru

750g twarogu półtłustego zmielonego 2 lub 3 krotnie
250g serka mascarpone
425g purée z dyni
3 jajka
3 żółtka
190g drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki przyprawy korzennej

150ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru pudru

1.     Aby otrzymać purée należy małą dynię pokroić na mniejsze kawałki, wydrążyć nasionka i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem przez 1h w temperaturze 180˚C. Wyjąć, wystudzić, zdjąć skórkę i sam miąższ zmiksować na gładką masę. Najlepiej to zrobić dzień wcześniej.
2.     Spód: ciastka, masło i przyprawy zmiksować na konsystencję mokrego piasku, formę na muffiny wypełnić papilotkami i do nich nałożyć masę uklepując np. łyżką.
Schłodzić w lodówce około 30 minut.
3.     Wszystkie składniki na masę serową włożyć do misy i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników. Wypełnić papilotki.
4.     Nagrzać piekarnik do 170˚C. Przygotować kąpiel wodną: do prostokątnej brytfanny nalać wrzątku i położyć na dolną półkę piekarnika. Metalową kratę grillową ustawić na środkowym poziomie. Na nią położyć blachę z serniczkami. Obniżyć temperaturę do 150˚C. Piec przez około 1h, bez termoobiegu, aż środek serniczka będzie ścięty, gdy delikatnie przyłożymy palec.
5.     Wyłączyć i uchylić piekarnik, pozostawić do ostygnięcia.
6.     Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.



Smacznego!









Inspiracja: Dorota Świątkowska "Moje Wypieki i Desery na każdą okazję"



4 komentarze:

  1. Mysle o ich zrobieniu juz ze dwa lata.
    I ciagle mi nie po drodze...
    Ale wygladaja tak cudnie, ze chyba bede sie musiala za nie wreszcie zabrac!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, warto :) Podziel się później, jak wyszły :) Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Jeeezu jakie śliczne! Uwielbiam Twoje zdjęcia :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? Dziękuję Ci, takie słowa baaardzo dużo dla mnie znaczą! :*
      Pozdrawiam :-)

      Usuń