sobota, 10 października 2015

Sernik imbirowy z karmelizowanymi gruszkami i białą czekoladą




Przyznam, że do zeszłego roku sernik był ciastem, którego unikałam.
Od dzieciństwa mi nie smakował, był tłusty, dość twardy, kruszył się,
  no i jeszcze te rodzynki…
Gdy miałam 15 lat próbowałam go zrobić sama, na święta Wielkanocne.
 Korzystałam jednak z przepisu na klasyczny polski sernik,
 no i cóż-znowu mnie nie zachwycił.
Odkąd czytam przeróżne  książki kucharskie i przeglądam
porady blogerów poznałam sposób pieczenia sernika po amerykańsku.
Nie dość, że jest to o wiele łatwiejsze niż wykonanie tego tradycyjnego
(wszystkie składniki wrzucasz do miski i tylko chwilę miksujesz-do ich połączenia),
 to smakuje naprawdę cudownie. W dodatku ma genialną konsystencję,
 mazistą, gładką, wilgotną. Zakochałam się w serniku
-stał się moim ulubionym ciastem. Próbowałam już paręnaście wariantów tego deseru,
 każdy był inny i każdy na swój sposób urzekł mnie, moich znajomych i rodzinę.
 Tym razem-po pierwsze jesiennie, a po drugie z myślą o moim bracie,
 który uwielbia gruszki i czekoladę.
Zrobiłam go na jego przyjęcie urodzinowe. I co tu dużo pisać… Znowu wyszedł idealnie.
Pani Doroto,  dziękuję za to, że Pani mnie tak wiele nauczyła.

***


Składniki na spód:
160g ciastek maślanych
30g masła
1 łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki imbiru

Składniki na masę serową:
750g twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej 2 razy
¾ szklanki cukru
200g śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka imbiru
¼ łyżeczki cynamonu

Karmelizowane gruszki:
5 gruszek (obranych, bez gniazd nasiennych, podzielonych na ósemki)
1 łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Ganache:
100g białej czekolady
3 łyżki śmietanki 30%


1.       Wszystkie składniki na spód zmiksować w malakserze do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno blachy o wymiarach 18x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową i ugnieść np. łyżką. Schłodzić w lodówce.
2.       Na patelni rozgrzać masło, brązowy cukier i cynamon. Nie mieszać, można ewentualnie poruszać patelnią. Uważać, by nie spalić karmelu, ponieważ będzie gorzki oraz przy okazji samemu się nie oparzyć :)  Wrzucić gruszki i delikatnie pomieszać obtaczając w smażącym się karmelu. Karmelizować gruszki około 10 minut – nie powinny się rozpaść. Patelnię zdjąć
 z palnika i pozostawić do ostudzenia. Usunąć nadmiar soku i karmelu.
3.       Do misy wrzucić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować (krótko, tylko do połączenia składników, nie należy napowietrzać masy, po sernik opadnie po upieczeniu, a tego nie chcemy). Wylać na schłodzony spód. Równo wyłożyć karmelizowane gruszki. Piec
w temperaturze 160˚C przez 60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie przez minimum 12 godzin w lodówce.
4.       Po schłodzeniu sernika wykonać polewę. W tym celu przygotować kąpiel wodną: nad garnkiem z gotującą się wodą położyć miskę, tak aby od spodu jej nie dotykała woda. Powinna ją ogrzewać tylko para wodna. Wrzucić czekoladę i śmietankę, poczekać aż się rozpuszczą, wymieszać do uzyskania gładkiego sosu. Wylać równomiernie na sernik. Schłodzić.


Smacznego!






Przepis pochodzi z bloga MojeWypieki.com





5 komentarzy:

  1. Czy podczas pieczenia blacha z sernikiem była wstawiona do większej blachy z wodą ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, akurat tego sernika nie pieczemy w kąpieli wodnej. Jednak dzięki krótkiemu miksowaniu i niskiej temperaturze pieczenia efekt jest bardzo podobny. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Dziękuję i również pozdrawiam :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja akurat uwielbiam polski, tradycyjny sernik, ale tego rowniez chetnie sprobuje :3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno również przypadnie do gustu :) Pozdrawiam!

      Usuń