sobota, 28 listopada 2015

Ciasteczka cynamonowo-orzechowe




Zbliżający się okres Bożego Narodzenia jest najcudowniejszym czasem,
na który oczekuję okrągły rok.
Ogromna ilość zapachów i smaków,
która nas wtedy otacza, sprawia,
że niecierpliwie odliczamy kolejne dni Adwentu,
myśląc o tym dwudziestym czwartym...


1.Cynamon
2. Pomarańcze
3. Piernik
4. Marcepan
5. Anyż
6. Goździki
7. Mandarynki
8. Zapach igliwia
9. Wanilia
10. Mak
11. Kandyzowane owoce
12. Czekolada
13. Imbir
14. Śnieg
15. Coraz krótsze dni
16. Kolędy
17. Prezenty
18. Rodzina
19. Przyjaciele
20. Migdały
21. Gwiazda betlejemska
22. Choinka
23. Opłatek
24. Wigilia


Święta trwają zbyt krótko, może dlatego tak na nie czekamy,
i dlatego kryją w sobie coś dla każdego z nas?

***

Te cynamonowe ciasteczka przepisu Pana Pawła to jedne z moich ulubionych słodyczy. Myślę, że wystarczającym dowodem na to jest fakt, że robiłam je kilka razy-a bardzo rzadko powtarzam przepisy, wolę ciągle próbować nowych rzeczy :)
Po prostu musicie je upiec i skosztować!

***

Składniki:
150g mąki pszennej tortowej
100g mączki ze zmielonych orzechów włoskich, laskowych lub migdałów
100g miękkiego masła
1 laska wanilii
60g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki cynamonu
cukier trzcinowy do dekoracji

1.       Mąkę wymieszać z mączką orzechową, dodać miękkie masło, nasionka z laski wanilii, cukier puder, jajko i cynamon. Ciasto wyrobić, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
2.       Po czasie schłodzenia blat kuchenny podsypać mąką, ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, używając foremek wyciąć ciasteczka.
3.       Ciasteczka przełożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można ewentualnie przyozdobić je cukrem trzcinowym, orzechami itp. Piec w temperaturze 175˚C (termoobieg) przez ok. 12-15 minut (na złoty kolor). Wystudzić pozostawiając na blaszce, by ciasteczka nie zdeformowały się.
Smacznego! :-)









Przepis pochodzi z wspaniałej książki Pana Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”.

7 komentarzy: