niedziela, 21 lutego 2016

Torcik kula z owocami leśnymi




Nieplanowana, jedna z największych moich
improwizacji w kuchni ostatnich czasów.
Suma pomysłów które wpadały do mojej głowy z sekundy na sekundę.
Wszystko z nastawieniem na wiosnę,
którą z utęsknieniem oczekuję oraz z chęcią stworzenia nietypowego ciasta :-)
Tak powstał dzisiejszy przepis,
czyli  ciasto czekoladowe z galaretką jagodową,
musem z białej czekolady i malin, a wszystko w oprawie
kuli oblanej białą czekoladą i posypanej kokosem.
Brzmi ciekawie? Dodam, że ciasto nie jest trudne,
jednak potrzeba czasu do stężenia poszczególnych warstw.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem oraz…


…kolejną serią zdjęć przepięknych, unikatowych sukienek marki meLove,
tym razem
w bardziej wiosennej odsłonie ! Widzieliście już nowe projekty i pomysły Autorki? Serdecznie zapraszam na facebookowy fanpage i sklep internetowy, który znajdziecie pod tym adresem LINK. Tam jeszcze więcej informacji i zdjęć tych małych dzieł sztuki :). Z całego serca polecam!


 Składniki na ciasto czekoladowe:

1 duże jajko
1 żółtko
50ml mleka
30ml oleju
50g brązowego cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
50g mąki
20g kakao
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na mus czekoladowo-malinowy
120g malin
łyżka cukru
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżeczce chłodnej wody
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1 łyżeczce wrzątku
sok z ½ cytryny
150ml śmietanki 30%
50g białej czekolady
Dodatkowo:
½ opakowania galaretki jagodowej
50g białej czekolady
2 łyżki śmietanki kremówki
wiórki kokosowe


1.       Najlepiej dzień wcześniej: galaretkę rozpuścić w 150ml wrzątku, foremkę lub miskę o średnicy  11cm wyłożyć folią spożywczą, wlać galaretkę i wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia.
2.       Przygotować ciasto czekoladowe: jajko, żółtko, mleko, olej, cukier roztrzepać widelcem. Dodać suche składniki, wcześniej przesiane. Wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy lub miski żaroodpornej o średnicy 11cm. Piec w temperaturze 170˚C przez 30-40 min, lub do „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić, przekroić ostrym nożem na 3 blaty.
3.       Przygotowanie musu: maliny wymieszać z cukrem, umieścić w rondelku i na małym gazie doprowadzić do wrzenia.  Dodać zawiesinę mąki ziemniaczanej, energicznie mieszając, zdjąć z gazu. Do „kisielu” wrzucić napęczniałą żelatynę, wymieszać, przetrzeć przez sitko (nie potrzebujemy pestek), schłodzić do temperatury pokojowej. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i lekko przestudzić. Aby połączyć składniki: najpierw dodać łyżkę ubitej śmietanki do malin, dokładnie wymieszać, tak samo z czekoladą. Wtedy dopiero dodać całość dodatków i wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania idealnie gładkiego kremu.
4.       Miskę o średnicy 11cm wyłożyć dokładnie folią spożywczą (tak, by z każdej strony wystawała folia, by łatwiej było wyjąć później już gotowe ciasto). Kładziemy kolejno: 1/3 musu, ciasto, mus, ciasto, mus, galaretkę, ciasto (lub w dowolnej kolejności :D).  Warstwy docisnąć, by dobrze się połączyły. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (minimum 4h).
5.       Przygotować polewę: śmietankę zagrzać w garnuszku, wrzucić połamaną czekoladę, chwilę poczekać i wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu. Lekko przestudzić (polewa nie może być za ciepła, bo rozpuści nam mus w cieście). Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, ułożyć na talerzu lub paterze, polać polewą i posypać kokosem. Schłodzić, by powstała czekoladowo-kokosowa skorupka :).  

Smacznego! :-)








 

2 komentarze: